Kuva: Fotolia

Supermaukas leipä syntyy kokemattomaltakin leipurilta – kokeile helppoa reseptiä

25.02.2017 19:15 - Karoliina Kotala

Maukkaan leivän leipominen ei ole helpoimpia leivontahaasteita. Aloittelijoillekin on kuitenkin tarjolla resepti, jolla onnistunut leipä syntyy ilman suurempia haasteita.

Pataleipä on mainio lisä ruokapöytään ja se toimii myös yksinään vaikkapa iltapalana. Siinä missä leivät ja sämpylät voivat toisinaan olla työläitä ja hankaliakin saada onnistumaan, syntyy pataleipä nopeasti ja yllättävän vaivattomasti, kunhan maltat kohottaa taikinaa rauhassa. Voit esimerkiksi tehdä taikinan valmiiksi edellisenä iltana, jotta se on valmis uuniin seuraavana aamuna.

Pataleipä

4 dl vettä

1 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

3,5 dl vehnäjauhoja

3,5 dl hiivaleipäjauhoja

1. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään

2. Lämmitä neljä desiä vettä 42-asteiseksi ja lisää vesi kuivien aineiden joukkoon. Sekoita nopeasti, äläkä jää vaivaamaan taikinaa.

3. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä, ei-vetoisessa paikassa noin 13-16 tuntia.

4. Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle pöydälle. Muotoile nopeasti pyöreäksi leiväksi, mutta älä vaivaa.

5. Peitä leipä liinalla ja anna jälleen kohota puolen tunnin ajan. Tässä välissä voit laittaa uunin kuumenemaan 225 asteeseen. Laita samaan aikaan myös kannellinen valurautapata kylmään uuniin, jotta se lämpenee samaan aikaan uunin kanssa.

6. Kun uuni on kuuma, ota pata pois uunista ja lisää taikina kuumaan pata. Pistä myös kansi päälle.

7. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia ja sen jälkeen ota kansi pois. Paista ilman kantta vielä noin kymmenen minuuttia.

8. Kun otat leivän pois uunista, odota että se jäähtyy ennen kuin kumoat leivän pois padasta. Älä peitä leipää liinalla, niin sen kuori pysyy rapeana.

Vinkki! Voit halutessasi lisätä taikinaan esimerkiksi siemeniä.

Lue myös: Maailman herkullisin pannukakku saa suupielet korviin – kokeile maukasta reseptiä

Kilpailut

Uusimmat