Kuva: Fotolia

Poltatko kotona tuoksukynttilöitä? Pilaavat terveytesi!

19.05.2017 08:15 - Karoliina Kotala

Monen kotoa löytyy tuoksukynttilöitä. Tuoreen tutkimuksen mukaan parempi on kuitenkin luopua tavasta, oman terveyden vuoksi.

Rentouttava ilta kotona saattaa usealla pitää sisällään tuoksukynttilän polttamista, mutta tutkimuksen mukaan tapa on terveyshaitta. Tutkijat kertovat tuoksukynttilöiden saastuttavan koteja, sillä ne vapauttavat huoneilmaan hiili- ja metallihiukkasia. Kyseiset hiukkaset puolestaan lisäävät sydän- ja keuhko-ongelmien riskiä.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tuoksukynttilöiden aiheuttama haitta huoneilmassa oli merkittävä, sillä saastehiukkasten määrä nousi jopa 30 prosenttia. Ikkunoiden ja ovien aukaiseminen ei myöskään juurikaan auta ilmanlaadun parantamisessa. Tutkija Neil Klepeis haluaakin varoittaa perheitä vähentämään kotien ilmansaastetta, etenkin jos perheessä on pieniä lapsia.

- Tämä muuttaa omiakin tapojani. Minulla oli tapana sytyttää tuoksukynttilä kotona, mutta nyt tiedän sen olevan huono idea. Emme tiedä tarkalleen, mitä nämä partikkelit aiheuttavat, mutta ne aiheuttavat kehossa tulehdusreaktion päästäkseen niistä eroon. Sisäilman saaste aiheuttaa samoja terveysongelmia keuhkosyövistä sydänkohtauksiin kuin ulkoilman saasteetkin, Klepeis kertoo.

Lue myös: Tutkijat: Raskaana saa sittenkin nauttia alkoholia

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat