Kuva: Shutterstock

Ethän kurita lastasi fyysisesti? Tavalla kauaskantoiset seuraukset

10.03.2019 08:15 - Karoliina Kotala

Tuore tutkimus on selvittänyt, että lapsen fyysinen kurittaminen vaikuttaa vielä aikuisenakin.

Lapsen kurittaminen fyysisesti on paitsi rikos, on se myös erittäin haitallista koko lapsen loppuelämän kannalta. Tuoreen tutkimuksen mukaan lapset, joita kuritettiin fyysisesti, ovat muita todennäköisemmin epäsosiaalisia aikuisina ja heidän empatiakykynsä on huono. Kaiken lisäksi lapset joihin käytettiin fyysisiä rankaisukeinoja, päätyivät aikuisina muita todennäköisemmin rikkomaan lakia.

Fyysisen kurittamisen sijaan kannattaa asettaa itsenä lapsen asemaan: Kuvittele, että epäonnistuisit työssäsi ja pomosi löisi sinua tai riidellessäsi kumppanisi kanssa, hän retuuttaisi sinua, koska uskallat väittää vastaan. He saisivat syytteen vastaavasta käytöksestä, niin kuin kuuluisikin.

Fyysinen kuritus ei myöskään muuta lapsen käytöstä parempaan, vaan keskustelu ajaa paremmin asian. Palkitse lapsi mieluummin hyvästä käytöksestä ja anna huomautuksia huonosta; jos lapsi kerää kolme huomautusta, ota vaikkapa hänen suosikkilelunsa pois joksikin aikaa. Yksi keino on myös jättää huono käytös kokonaan huomiotta ja kehua hyvää käytöstä. Jos kuitenkin tuntuu, että raivostut niin, että haluaisit kovaotteisesti tarttua lapseesi, lähde pois tilanteesta, anna itsellesi aikaa ja rauhoita itsesi.

Lähde: Closer

Lue myös: Miten paljon lapset katsovat tv:tä päivittäin? Tilanne hälyttävä alle kaksivuotiailla

Suosittelemme

Uusimmat