Kuva: Mikko Räsänen

Radiojuontaja Esko Eerikäinen: ”Voisin verrata kasvisruokaa entiseen avioliittooni”

28.05.2019 11:30 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Radio Novan juontaja Esko Eerikäinen on tyypillinen suomalainen mies, joka tykkää syödä lihaa. Aiemmin kasviksia ei Eskon lautaselle juuri eksynyt, mutta nykyään tilanne on toinen.

Viimeisen vuoden aikana kasvisten merkitys radiojuontaja Esko Eerikäisen ruokavaliossa on korostunut, mutta Esko myöntää, että totuttelua se on vaatinut.

- Voisin verrata kasvisruokaa entiseen avioliittooni. Ensin ei mennyt kovin hyvin ja tuli ero, mutta nyt hommat luistavat ja ollaan ystäviä. Samantyyppinen matka on käyty kasvisten kanssa.

Aiemmin Esko söi mitä ja milloin sattui, mutta vuosi sitten alkaneen elämäntaparemonttinsa jälkeen ateriarytmi säännöllistyi ja kasvisten käyttö lisääntyi.

- Opin käyttämään ja valmistamaan niitä eri tavoilla. Nykyään kasvikset ovat vahvasti joka aterialla mukana.

Muutoksen myötä kymmenessä kuukaudessa miehen elopainosta on huvennut lähes parikymmentä kiloa.

Vaikka kasvisruoka olikin Eskolle jo tuttua, ensimmäinen kohtaaminen Nyhtökauran kanssa tapahtui vasta hiljattain.

- Monta kertaa oli pitänyt kokeilla sitä, mutta aina onnistuin kävelemään kaupassa Nyhtispakettien ohi ja valitsin jonkun tutumman lihavaihtoehdon.

- Olin aluksi tosi skeptinen kokeilemaan, koska en oikein tiennyt miten Nyhtökauraa valmistetaan ja maustetaan.

Kuitenkin jo ensimmäinen kokeilu oli Eskon mukaan positiivinen makuelämys ja takasi sen, että Nyhtökaura lunasti pysyvästi paikkansa hänen ruokavaliossaan.

Hyvä vaihtoehto lihalle

Esko ei yleensä käytä ruokaa valmistaessaan valmiita reseptejä, vaan soveltaa niitä oman mielensä mukaan ja käyttää reilusti mausteita.

- Käytän yleensä maustamatonta Nyhtökauraa ja maustan sen itse esimerkiksi pippurilla, tabascolla, soijalla ja paprikalla, hän kertoo.

Esko kiittelee, että Nyhtökaura ei aiheuta ähkyä, toisin kuin sama määrä punaista lihaa helposti tekee. Korkean proteiinipitoisuutensa ansiosta se sopii erinomaisesti myös ahkerasti treenaavalle miehelle.

- En aio lopettaa lihan syömistä kokonaan, mutta Nyhtökaura on sille erinomainen vaihtoehto. Aion käyttää sitä jatkossakin, esimerkiksi jauhelihan tilalla makaronilaatikossa. Edes lapseni ei huomaa eroa!

Eskon Totally Open Burger (hampurilainen ilman sämpylää)

 1-2 Nyhtökaura Hampurilaispihvejä

1 sipuli ruskistettuna

1-2 kananmunaa paistettuna

salaattia

kurkkua

tomaattia

(tuoretta chiliä)

Tee näin:

Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Laita pannulle hieman öljyä ja ruskista sipuli öljyssä, mutta varo polttamasta sitä. Mausta hampurilaispihvit mielesi mukaan ja paista niitä pannulla 5—6 minuuttia. Paista lopuksi kananmunat.

Kokoa lautaselle salaattia, kurkkua ja tomaattia. Asettele Nyhtökaura-pihvit lautaselle, laita päälle paistetut kananmunat ja ruskistettua sipulia. Silppua halutessasi mukaan vielä tuoretta chiliä.

Uusimmat