Kuva: Shutterstock

MTV: Koiran kynsien leikkaaminen - 6 hyödyllistä vinkkiä

30.05.2019 21:15 - Senni Loikala

Ammattilainen esittelee MTV:n videohaastattelussa, miten koiran kynsien leikkaaminen käytännössä tapahtuu.

Klinikkaeläinhoitaja Ronja Nieminen kertoi MTV:n videohaastattelussa, miten koiran saa totutettua kynsien leikkaamiseen. Koostimme haastattelussa esille nousseet ammattilaisen vinkit listaksi alle.

Aloita harjoittelu pentuna

Koiran totuttamista kynsien leikkaamiseen ei kannata lykätä, vaan harjoittelu olisi hyvä aloittaa pentuaikana. Ajoita harjoittelu hetkeen, kun pentu ei ole riehakas. Esimerkiksi leikin jälkeen voi olla sopiva hetki totuttaa hauvaa kynsien leikkuuseen.

Etene vaiheittain ja palkitse

Harjoittelun alkuvaiheessa voit vain painella koiran tassua, ja palkita hauvan siitä. Kun otat kynsisakset esille, voit naputtaa niillä kevyesti koiran kynttä ennen leikkaamista, ja palkita siitä. Vasta tämän jälkeen olisi suotavaa kokeilla kynnen leikkaamista, ja palkita, jos se sujuu. Alussa riittää, jos saat leikattua yhden kynnen kerrallaan. Kun koira on tottunut toimenpiteeseen, voit palkita sen esimerkiksi, kun kaikki kynnet yhdestä tassusta on leikattu.

Tarkkaile, mikä asento sopii koiralle

Koiran kynsien leikkaaminen voi onnistua niin, että hauva makoilee kylkiasennossa. Jos hauva vaikuttaa stressaantuneelta tässä asennossa, on kynnet mahdollista leikata myös koiran seistessä. 

Harjoitelkaa tiuhaan

On parempi totuttaa koiraa kynsien leikkaamiseen liian usein, kuin liian harvoin. Täysikasvuisena hännänheiluttajan kynnet olisi hyvä leikata parin viikon välein.

Leikkaa pois vain kynnen pää

Koiran kynnen keskellä on ydin, johon ei ole tarkoitus osua kynsiä leikatessa. Näin ollen riittää, että naksautat poikki vain kynnen kippuraisen kärjen.

Entä jos osut kynnen ytimeen?

Painele kohtaa talouspaperilla, joka on kasteltu kylmällä vedellä. Vuoto tyrehtyy hiljalleen. Voit myös ostaa apteekista tai eläinkaupasta jauhetta, jota painellaan kyseiseen kohtaan.

Katso alta videot, joissa Ronja Nieminen näyttää, miten kynsien leikkaus sujuu käytännössä.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat