Kuva: Shutterstock

Pian taas grillataan! Näin kokoat juhannuksen herkullisimmat tarjoilut

17.06.2019 13:05 - Katja Nygård

Suomalaisten grillausbuumi alkaa tunnetusti juhannuksesta. Silloin grillit käyvät kuumina ja pöydät notkuvat herkkuja kalan, lihan ja kasvisten muodossa, herkullisia salaatteja ja kastikkeita unohtamatta. Ota tästä talteen parhaat vinkit omaa juhannusmenua suunnitellessasi!

Liha

Kesän herkullisimmat grillipihvit

(4 annosta)

4 kpl porsaan grillipihvejä tai kassleria (natural)

Marinadi:

0,5 dl sinappia (esim. Kotisinappi Perinteinen, Väkevä tai Barbeque)

2 rkl punaviinietikkaa

2 rkl soijaa

2 rkl rouhittua pippuria

2 rkl hunajaa

1 valkosipulin kynsi

1 rkl rakuunaa

2 dl öljyä

Sekoita sinappi, punaviinietikka, soija ja hunaja huolellisesti kulhossa. Murskaa valkosipuli ja lisää se ja muut mausteet kulhoon. Lopuksi lisää öljy ohuena nauhana joukkoon niin, että rakenne pysyy tasaisena. Laita pihvit marinoitumaan noin vuorokaudeksi. Ota lihat noin puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Grillaa pihvit kypsäksi molemmilta puolilta.

Makean tulinen grillikana

(n. 4 annosta)

4 kanan rintafileetä

Marinadi:

2 rkl sinappia (esim. Kotisinappi Perinteinen, Väkevä tai Barbeque)

1 rkl balsamicoa

1 rkl hunajaa

2 rkl chiliketsuppia

1 punainen paprika

rouhittua mustapippuria

tuoretta timjamia

Sekoita sinappi, balsamicoviinietikka, hunaja, chiliketsuppi, mustapippuri sekä pieneksi kuutioitu paprika. Lisää joukkoon tuore timjami ja sekoita huolellisesti. Pihvit voi laittaa marinoitumaan jo grillausta edeltävänä päivänä.

Kala

Savustettua lohta kahdella kastikkeella

(4 annosta)

1 kg lämminsavu- tai loimulohta

Kastike 1:

2 rkl sinappia (esim. Kotisinappi Perinteinen)

2 dl kermaviiliä

1 rkl sokeria

1/2 rkl suolaa

1 kuutioitu suolakurkku

ruohosipulia

valkopippuria

Hienonna ruohosipuli ja kuutioi suolakurkku. Sekoita kaikki ainekset kermaviiliin. Anna seistä hetki kylmässä kunnes “maut tasaantuvat”.

Kastike 2:

0,5 dl sinappia (esim. Kotisinappi Perinteinen)

0,5 dl sokeria

0,5 dl hienonnettua tilliä

1 sitruunan mehu

½ limen mehu

4 dl öljyä

Sekoita sinappi, sokeri, tilli sekä sitruunan ja limen mehu. Lisää öljy ohuena nauhana jatkuvasti sekoittaen.

Salaatti

Meloni-juusto-salaatti

1 pussi valmista vihersalaattia tai valikoima erilaisia salaatteja

½ vesimeloni

200 g salaattijuustoa

½ kurkku

3 punaista kesäsipulia varsineen

Kastike:

0,5 dl sinappia (esim. Kotisinappi Perinteinen)

1 keltuainen

0,5 dl hunajaa

0,5 dl omenviinietikkaa

1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

3-4 dl öljyä

Kaada valmis salaattisekoitus kulhoon tai pese ja revi salaatinlehdet pienemmiksi. Kuutioi kurkku. Leikkaa vesimeloni viipaleiksi ja poista kuoret. Kuutio meloni isohkoiksi paloiksi. Suikaloi sipulit. Leikkaa salaattijuusto kuutioiksi, ellet käytä valmiiksi kuutioitua juustoa.

Sekoita keltuainen, Kotisinappi, hunaja, omenaviinietikka ja mausteet kulhossa. Lisää öljy ohuena nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita niin kauan, kunnes kastike alkaa kiinteytyä (on majoneesimaista). Kastiketta voi ohentaa tilkalla appelsiinimehua.

Perunasalaatti

(n. 4-6 annosta)

1 dl makeahkoa sinappia (esim. Kotisinappi Perinteinen)

10 keitettyä perunaa

1 sipuli

1 suolakurkku

1 dl kermaviiliä

2 dl majoneesia

2 rkl kaprista

Pilko sipuli ja suolakurkku mahdollisimman pieneksi kuutioksi ja sekoita kermaviiliin. Lisää majoneesi ja mausteet. Sekoita. Kuori keitetyt, kylmät perunat ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Sekoita salaatti ja anna kastikkeen tekeytyä 2-3 tuntia ennen tarjoilua.

Kukkakaali-kurkkusalaatti

(n. 4 annosta)

0,5 dl sinappia (esim. Kotisinappi Perinteinen)

1/2 kurkku

3 dl kukkakaalin nuppuja

1 dl kermaviiliä

½ tl paprikajauhetta

½ murskattu valkosipulin kynsi

valkopippuria

mustapippuria

(tuoretta persiljaa)

Kuori ja kuutioi kurkku ja irrottele kukkakaalin nuput kannasta ja hienonna karkeaksi suuren veitsen avulla. Sekoita sinappi, kermaviili ja mausteet keskenään ja lisää joukkoon kukkakaalirouhe, kurkkukuutiot ja silputtu persilja. Salaatti sopii mainiosti kesän grilliherkkujen lisukkeeksi tai kastikkeeksi, sekä kalalle että lihalle.

Vinkki!

Helppo valkosipulisinappi

3 rkl sinappia (esim. Kotisinappi Perinteinen)

1 valkosipulinkynsi TAI 1 tl valkosipulijauhetta

Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi ja sekoita se sinapin joukkoon (tai käytä valmista valkosipulijauhetta). Tarjoile valkosipulisinappi esimerkiksi grillatun makkaran tai lihan kaverina.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat