Kuva: Shutterstock

Miksi puhdas pyykki haisee? – 5 syytä ja ratkaisua

05.09.2019 12:46 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Miltä puhdas pyykki tuoksuu? Mieluiten tietenkin puhtaalta. Jos näin ei oman pyykkisi kohdalla ole, voi syitä olla monia – ja ratkaisuja myös.

1. Likainen pesukone

Syy: Suurin osa pyykistä pestään yleensä matalissa lämpötiloissa, jolloin bakteerit ja mikrobit eivät kokonaan poistu koneesta. Nestemäinen pesuaine kertyy ja tarttuu koneen sisuksiin jauhemaista helpommin. Tarkista säännöllisesti nukkasihti (ei löydy kaikista koneista) ja poistoputki käyttöohjeiden mukaisesti.

Ratkaisu: Hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista on saatavilla pyykinpesukoneen puhdistusainetta, joka on kehitetty nimenomaan tähän tarkoitukseen. Se poistaa pyykinpesukoneesta

kalkkia, likaa, ja pesuainejäämiä myös koneen vaikeasti käsiteltävistä osista, kuten rummusta, johdoista ja lämmittimistä. Lisäksi aine suojaa ja hoitaa koneen kumi- ja metalliosia. Säännöllinen koneen puhdistaminen pidentää koko koneen käyttöikää.

2. Kuitujen ominaisuudet

Syy: Monia nykyaikaisia teknisiä kuituja ei voi pestä kuumissa vesissä, koska niiden ominaisuudet heikkenevät. Matala pesulämpötila ei kuitenkaan välttämättä riitä puhdistamaan bakteereja ja mikrobeja kokonaan, jolloin niiden aiheuttamat hajut jäävät vaatteisiin. Tekniset kuidut myös sitovat hajuja enemmän kuin esimerkiksi luonnonkuidut.

Ratkaisu: Jos tavallinen pesuaine ei riitä poistamaan pyykistäsi epämiellyttäviä hajuja, ota avuksesi erillinen hajunpoistaja. Se poistaa hien, tupakan tai tunkkaisen hajun syvältä vaatteen kuiduista. Lisäksi se estää uusia hajuja syntymästä neutralisoimalla niitä ennen kuin ne pääsevät tunkeutumaan ja kiinnittymään kuituihin.

3. Koneeseen unohtunut pyykki

Syy: Viimeiseksi illalla pyöräytetty koneellinen likapyykkiä saattaa väsyneenä jäädä ripustamatta, ja aamulla kone täytyy pestä uudelleen tunkkaisen hajun vuoksi.

Ratkaisu: Kosteat vaatteet kannattaa ripustaa kuivumaan mahdollisimman pian pesuohjelman loputtua. Muista jättää pyykinpesun loputtua myös koneen luukku ja pesuainelokero auki, jotta koneen sisäosat pääsevät kuivumaan.

4. Tahrojen ominaisuudet

Syy: Jotkut tahrat ovat sinnikkäämpiä ja vaikeammin poistettavia kuin toiset. Kaikki hajutkaan eivät lähde pois tavallisella pesuohjelmalla, tai ne palaavat pian takaisin. Muun muassa hiki- ja deodoranttitahrojen pH-arvo on erilainen kuin valtaosassa yleisimpiä tahroja, joihin tavalliset pesuaineet on suunniteltu.

Monet tahrat ja niistä johtuvat hajut eivät poistu pesun aikana ja tällöin haju voi likavedessä siirtyä muihinkin pyykkeihin. Tämä ongelma on tyypillinen esimerkiksi hienopyykin kohdalla.

Ratkaisu: Hiki- ja deodoranttitahrat poikkeavat ominaisuuksiltaan yleisimmistä rasva- ja likatahroista, joten tavallinen pesuaine tai tahranpoistaja eivät aina riitä niiden irrottamiseen. Tällöin avuksi kannattaa ottaa juuri kyseiseen ongelmaan kehitetty täsmäase. Heitä pyykin joukkoon myös liankerääjäliina, joka imee pesuvedestä itseensä hajuja aiheuttavaa likaa ja estää sen uudelleen tarttumisen pyykkiin.

5. Liian tiheä ripustus

Syy: Pyykit kuivuvat sitä nopeammin mitä paremmin ilma pääsee kiertämään märkien vaatteiden välissä. Mikäli ilma ei pääse kunnolla kiertämään tai ilmankosteus on liian suuri, kuivuminen on hidasta ja vaatteisiin tulee ummehtunut haju. Kuivaustelineen ripustustankojen ja -lankojen paksuus ja etäisyys toisistaan vaikuttaa siihen, paljonko vaatekappaleiden väliin jää ilmaa ja kuinka nopeasti pyykki kuivuu.

Ratkaisu: Pese kerrallaan vain sellainen määrä pyykkiä, joka mahtuu kuivumaan riittävän väljästi. Jos tilaa kuivattamiselle on, hanki kaksi telinettä yhden sijaan.

Kilpailut

Uusimmat