Kuva: Shutterstock

Joulufanit huomio! 8 ihanaa vinkkiä, joilla teet suosikkijuhlastasi stressittömämmän

15.10.2019 14:15 - Sallamaari Niittymäki

On monta hyvää syytä, miksi jouluun tuloon kannattaa valmistautua hyvissä ajoin.

Hyvällä suunnittelulla säästät parhaimmillaan rahaa, aikaa ja hermoja, jotka ovat joulun alla usein koetuksella. Olipa toiveenasi sitten järjestelmällisyys, rahan säästäminen tai stressin lievennys, näitä ohjeita seuraamalla onnistut tavotteessasi. 

Keräsimme sinulle kahdeksan vinkkiä, joiden avulla joulukuustasi tulee kiireettömämpi ja levollisempi kuin edellisenä vuonna.

1. Säästä rahaa

Mitä aiemmin aloitat säästämisen joulun menoja varten, sitä parempi. Voit koittaa myös arvioida, kuinka paljon rahaa tulee kulumaan lahjoihin, ruokiin, pikkujouluihin tai matkoihin. Laskelmien tekeminen ja budjetointi saa rahankäytön tuntumaan hallitummalta. Pyri laittamaan tietty summa rahaa syrjään joka viikko. Voit siirtää rahan säästötilillesi tai laittaa konkreettista käteistä syrjään säästöön joulun kuluja varten.

(kuva: Shutterstock)

2. Ole tarjoushaukka

Tarkkailemalla erilaisia alennuksia ja tarjouksia voit säästää huomattavan summan rahaa jouluostoksissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kauppojen joulusesongin avauspäivä, marraskuun lopussa järjestettävä Black Friday, on rantautunut jo isosti myös Suomeen. Black Fridayn tarjouksista kannattaa metsästää erityisesti kalliimpia lahjahankintoja.

Myös monet vaatekaupat aloittavat alensa nykyään jo ennen joulua. Ruokia kannattaa ostaa isoista marketeista, joissa joulutarpeet ovat usein tarjouksessa. 

(kuva: Shutterstock)

3. Tee itse

Sen lisäksi, että itse tekemällä säästät rahaa, saat myös lahjoihisi ja jouluusi persoonallisemman ilmeen. Tämä vaatii kuitenkin ennakkovalmisteluja, joten on tärkeää aloittaa ajoissa. Korttien lisäksi voit tehdä itse lahjapaperit, koristeet ja jopa lahjat. Omatekoiset leivonnaiset, hillot tai konvehdit ovat mitä ihanampi lahjaidea. Itse tehty on myös ympäristöystävällisempää kuin kaiken ostaminen valmiina.

Etsi inspiraatiota netistä esimerkiksi Youtubesta, Instagramista tai Pinterestistä. Kokeile vaikka hakusanoja: ”Christmas diy”, ”Christmas cheap gifts” tai ”Christmas present ideas”.

(kuva: Shutterstock)

4. Osta lahjat ajoissa

Lahjojen keksiminen ja niiden ostaminen on usein joulussa suurin stressin aiheuttaja. Siksi tärkeää on, että aloitat ajoissa. Joululahjoja voi ostaa vaikka ympäri vuoden, jos sopiva ja osuva osuu kohdalle. Kannattaa myös pitää listaa lahjaideoista, joita saattaa putkahdella pitkin vuotta. Siitä saattaa olla joulun kiireiden alla iso apu.

Aina on hyvä muistaa aineettomat lahjat, jotka voivat useimmiten olla niitä parhaita. Osta parhaalle ystävällesi lahjakortti uuteen mielenkiintoiseen ravintolaan, jonne voitte mennä yhdessä. Yllätä vanhempasi vaikka kokkikurssilla tai matkalahjakortilla.

(kuva: Shutterstock)

5. Paketoi lahjat ja lähetä kortit hyvissä ajoin

Vaikka korttien kirjoittaminen ja lahjojen paketointi saattaa vaikuttaa pieneltä hommalta, on sekin stressin aihe, jos sen jättää viime tinkaan. Kortit on hyvä siis ostaa tai askarrella ajoissa. Kirjoita joka ilta vaikka yksi kortti tai pakkaa ne mukaan päivän menoihisi, joissa voita aina sopivan hetken tullen kirjoittaa yhden.

Mitä lahjoihin tulee, ne kannattaa paketoida heti ostettua. Näin onnistut myös pitämään ne salassa. Muista, että käärepaperin ei tarvitse olla jouluista.

(kuva: Shutterstock)

6. Varaa matkat ajoissa

Jos tiedät matkustavasi joulun aikaan, se saattaa lohkaista ison osan joulun budjetistasi – ellet sitten varaa matkoja ajoissa. Jos matkustat autolla, muista varautua huonoon säähän, ruuhkiin ja poikkeuksellisiin aukioloaikoihin. Huomioi, että jouluna ulkomaille matkustaminen on kallista. Varaudu siihen, että joudut maksamaan lennoista, hotelleista ja ravintoloista enemmän vuodenvaihteen ja joulun tienoilla.

(kuva: Shutterstock)

7. Valmistele ruuat ja juomat etukäteen

Monet joulupöydän antimet on valmistettava vasta edellisenä päivänä, mutta monet ruuat voi tehdä jo etukäteen. Osta raaka-aineet hyvissä ajoin ja aloita suunnittelu. Jakakaa ystävien ja perheen kanssa vastuu, että jokainen hoitaa jotain. Joku voi olla juomavastaava, toinen sen sijaan voi tehdä jälkiruuat. Esivalmistele ruuat mahdollisimman pitkälle tai tee ne kokonaan valmiiksi ja pakasta.

(kuva: Shutterstock)

8. Suunnittele juhla-asut valmiiksi

Joulunaika on pullollaan tapahtumia, joissa pukeutuminen aiheuttaa monille päänvaivaa. Käymällä läpi vaatekaappiasi hyvissä ajoin, kartoitat mitä sinulta jo mahdollisesti löytyy tämän kauden juhla-asun rakentamiseen. Joka vuosi et tarvitse ostaa uutta. Jo uudella asusteella saat päivitettyä helposti ja edullisesti tyylisi.

Joulunaikana sitä paitsi ajankohtaisena pysyvät aina samat elementit. Pikkujouluissa ja uudenvuoden riennoissa pikkumustat, pikkumekot, kimalteet ja glitterit toistuvat usein vuodesta toiseen. Sen sijaan joulupäivinä päälle voi pukea rennommin perinteisen valkoisen villapaidan tai luottaa "ugly christmas sweater" -tyyliin.

(kuva: Shutterstock)

Lähde: Popsugar

Lue myös: 10 asiaa, joihin jouluhullut samaistuvat varmasti - oletko jo kokenut tänä vuonna?

Lue myös: Kiistanalaisella jouluun liittyvällä tavalla vaikutuksia onnellisuuteen - yllättävä tulos julki

Lue myös: Suussa sulavat suklaakeksit kruunaavat viikonlopun - ihastu reseptiin

Kilpailut

Uusimmat