Kuva: Shutterstock

30 siivousniksiä, jotka pelastavat arkesi

03.01.2020 11:59 - Katja Nygård

Ota käyttöön nämä vinkit, niin arkesi pelastuu – tai ainakin siivoaminen helpottuu.

Pinttyneen lian irrottamiseen keraamisesta liedestä on olemassa yksinkertainen ja kemikaaliton vaihtoehto. Kostuta sokeripala vedellä ja hinkkaa sillä pinttynyttä likaa. Liedestä tulee taas kuin uusi!

Jemina, 26

Kutsu säännöllisesti vieraita – pakkosiivous on paras porkkana!

Iiro, 29

Pesen pyykkiä heti, kun sitä on kertynyt koneellinen.

Kaisa, 52

Tee tietty siivouspuuha aina tiettynä päivänä, tasaisesti pitkin kuukautta – säästyt siivouspaniikilta!

Veera, 24

Pesen vain kahden värisiä koneellisia: vaaleita ja värillisiä, jossa myös tummat vaatteet mukana. Olen huomannut, että vaatteet eivät ole siitä moksiskaan ja pyykkihuolto on paljon helpompaa.

Netta, 26

Kuuntelen siivotessani hyvää äänikirjaa, podcastia tai lempimusiikkiani, niin en edes huomaa siivoavani.

Sanna, 31

Kimppakämpässämme on käytössä pistesysteemi, jossa jokaisen tulee kerätä tietty määrä pisteitä viikossa tai muuten pitää maksaa sakkomaksuja. Eri siivoustehtävistä saa eri määrän pisteitä. Pistetaulukko on jääkaapinovessa fyysisessä muodossa: magneettilasihelmiä siirretään aina oman nimen kohdalle tehdyn työn määrän verran. Pisteiden kerääminen inspiroi tällaisia pelinörttejä mukavasti, ja systeemi on koettu hyväksi jo yli viiden vuoden ajan.

Mira, 28

Kostuta nailonsukka ja vedä se rikkaharjaan. Sen avulla pyyhkäiset lattiat kätevästi pölystä.

Anna-Riikka, 41

Imuroi eteisestä kenkien mukana tulevat hiekat ja muut roskat ennen kuin ne ehtivät levitä muualle asuntoon.

Jani, 41

Pidä joka päivä siivouksen tehovartti, jolloin 15 minuutin ajan siivoat ja järjestelet tavaroita. Vältyt kaaoksen syntymiseltä.

Tiina, 31

Minulla on kaksi isoa laatikkoa, joihin voi heittää kaikki pienesineet piiloon: kiireessä lojumaan jääneet hiuslakkapullot, kasvorasvat ja jumppanauhat. Kaikki pikkutavara on piilossa, mutta nopeasti saatavilla.

Tuuli, 31

Kun omistaa koiran, ei tarvitse imuroida joka päivä. Kaikki lattialle pudonneet ruuanmuruset katoavat parempiin suihin.

Anna, 34

Kaksikerroksisessa asunnossa kannattaa pitää omaa imuria kummassakin kerroksessa. Imurointi nopeutuu kummasti, kun ei tarvitse raahata imuria kerrosten välillä.

Tiina, 29

Ikkunalastalla saa lemmikinkarvat nostettua ylös sohvan tai maton pinnasta, jolloin ne on helppo imuroida tai viedä roskiin.

Ella, 20

Matoton asunto helpottaa kummasti imurointia.

Jari, 50

Jos joku huone, kuten keittiö, on täysin sekaisin, niin jaottelen sotkukohdat osiin ja siivoan "pala kerrallaan". Näin urakka ei tunnu epätoivoiselta. Kuulostaa ehkä hölmöltä, mutta toimii!

Riikka, 35

Pidän säännöllisesti konmarituspäiviä, jolloin karsin pois kaappeihin kertynyttä turhaa tavaraa. Joka kerta yllätyn itsekin siitä, miten paljon omistaa turhaa tavaraa, jota ei koskaan tarvitse.

Maria, 55

Hiusharjan saa puhtaaksi hammasharjan ja sampoon avulla. Kaikki töhnä piikeistä lähtee helposti. Testattu useilla eri harjoilla ja toiminut tähän asti kaikkiin. – Tiia, 43

Erilliset pyykkikorit erivärisille vaatteille. Vaatteita ei tarvitse erotella, eikä koskea likaiseen pyykkiin.

Emilia, 22

Jos taloudessa on eläimiä, suosi pieniä mattoja, jotka voi pestä pesukoneessa.

Pirita, 37

Vanhoilla sormikkailla saa kätevästi puhdistettua pölyt sälekaihtimien välistä.

Sini, 29

Kokoa kaikki ympäriinsä lojuvat irtotavarat keskelle lattiaa yhteen kasaan. Lajittelu omille paikoilleen käy nopeammin yhdestä paikasta.

Erika, 30

Laitan vanhat pesusienet pesukoneeseen keräämään koirankarvoja pois pyykeistä.

Merja, 52

Uunin ja mikron saa putsattua helposti, kun ensin laittaa hieman vettä ja puolikkaan sitruunan kuumenemaan. Vesihöyryn ansiosta lika irtoaa helpommin ja sitruuna raikastaa hajut.

–Mirka, 27

Leikkelen kaikki poisheitettävät vaatteet pieniksi kertakäyttöräteiksi, joita käytän esimerkiksi keittiön lavuaari putsauksessa.

Riitta, 73

Robotti-imuri, joka hoitaa siivouksen työpäiväni aikana, on arjen pelastus.

Katri, 51

Parittomia ja rikkinäisiä sukkia kertyy jokaisessa huushollissa. Meillä niitä ei heitetä pois, vaan säilytetään pesun jälkeen korissa. Tarpeen mukaan otetaan sukka ja kostutetaan se vedellä tai puhdistusaineella. Tämän jälkeen pyyhitään likainen pinta tai lattia ja heitetään sukka roskiin tai pesuun.

Kati, 43

Kuramatto sormiruokailevan taaperon syöttötuolin alla helpottaa ja nopeuttaa lattian puhdistusta.

Henna, 28

Rautapannun saa puhdistettua tehokkaasti ripottelemalla pinnalle suolaa ja hankaamalla sen puhtaaksi perunanpuolikkaalla.

Paula, 41

Valkoisten kenkien kumiosat saa hohtavan puhtaiksi sekoittamalla seoksen hammastahnasta, tahranpoistoaineesta sekä ruokasoodasta. Kasta vanha hammasharja seokseen ja harjaa kumiset osat läpi. Pese tämän jälkeen kengät normaalisti 30 asteessa pesukoneessa ja omistat jälleen valkoiset kengät.

Ilona, 24

Kilpailut

Uusimmat