Kuva: Shutterstock

Suureksi venähtänyt lempipaita? Niksi, jonka avulla kutistat vaatteen oikeaan kokoonsa ilman ompelua

20.04.2020 15:15 - Emmi Moilanen / emmi.moilanen@bauermedia.fi

Useimmat vaatteet kutistuvat kuumassa vedessä.

Joskus uusikin vaate voi nukkaantua nopeasti ja kangas alkaa vaikuttaa epäsiistiltä. Olemme koonneet aikaisemmin yhteen yleisimmät mokat, joihin sortumalla saat vaatteesi kulahtamaan tavanomaista nopeammin.

Nukkaantumisen lisäksi myös vaatteen venyminen saa aikaan kulahtaneen yleisilmeen, eikä lempipaita ehkä enää eksy yhtä usein päälle kuin aikaisemmin. Venynyttä vaatekappaletta voi kokeilla kutistaa kotikonstein ja Cosmopolitan-sivusto kokosi yhteen ohjeet, joiden avulla fiksaat muotonsa menettäneen vaatteen.

Voit lukea ohjeet alta.

Vaihe 1: Varmista vaatteen materiaalit pesulapusta

Osa vaatteista kutistuu kuumassa vedessä nopeammin kuin toiset. Esimerkiksi runsaasti puuvillaa sisältävä kangas voi kutistua jopa 20 prosenttia melko vaivattomasti.

Villa, pellava ja silkki kutistuvat myös mutta saattavat vaatia enemmän aikaa ja vaivannäköä. Cosmopolitanin artikkelissa muistutetaan myös, että synteettiset materiaalit, kuten nylon, polyester ja elastaani kutistuvat heikommin, jos ollenkaan.

Vaihe 2: Keitä kattilallinen vettä

Sammuta liesi heti, kun vesi kiehuu.

Vaihe 3: Upota paita kuumaan veteen

Upota paita kuumaan veteen ja varmista esimerkiksi keittiökauhan avulla, että vaate uppoaa kokonaan. Ole varovainen, ettet polta itseäsi.

Vaihe 4: Anna paidan liota vedessä noin 5 minuutin ajan

Halutessasi voit myös odottaa, kunnes vesi on täysin jäähtynyt. Muista kuitenkin, että mitä pidempään paita on vedessä, sitä enemmän se todennäköisesti kutistuu.

Vaihe 5: Toista halutessasi

Jos vaate ei ensimmäisellä keittämiskerralla kutistunut mielestäsi riittävästi, voit toistaa käsittelyn uudelleen, kunnes paita on toivotun kokoinen.

Lue myös: Ysäriltäkin tuttu vaate on taas supertrendikäs – voit pukea sen myös rohkeasti

Lue myös: Suorista vaatteet ilman silitysrautaa – 4 nopeaa niksiä

Lue myös: Muuttuvatko vaatteet nopeasti nukkaisiksi? 6 virhettä, joihin saatat sortua huomaamattasi

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat