Kuva: Shutterstock

Pesetkö uunisi liian harvoin? Saattaa näkyä ikävänä yllätyksenä sähkölaskussa

29.10.2020 19:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Säännöllisiä puhdistuksia olisi syytä tehdä vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Uunin puhdistaminen kuuluu niihin kotitöihin, jotka tehdään vain suursiivousten, kuten kesä- ja joulusiivojen yhteydessä. JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Henna Hakku suosittelee monelle suomalaiselle pesujen huomattavaa tihentämistä.  

- Uuni kannattaa puhdistaa säännöllisesti ihan vaikka jokaisen paistokerran jälkeen. Näin uuni pysyy siistinä. Jos uuniin valuu rasvaa tai ruoka kiehuu yli, on siinä tilanteessa varsinkin syytä puhdistaa uuni heti eikä myöhemmin, toki antaen uunin rauhassa jäähtyä ensin. Uunin tietää vaativan perusteellisempaa pesua siinä vaiheessa, kun se alkaa kärytä. Säännöllisten puhdistuskertojen lisäksi pari kertaa vuodessa olisi hyvä suorittaa kunnon pesu ja säännöllisillä puhdistamisilla nämä isommat pesut ovat huomattavasti helpompia ja miellyttävämpiä, Hakku neuvoo.

Vaikka likainen uuni on luonnollisesti epämiellyttävän näköinen, saattaa se tuoda mukanaan myös ikävä yllätyksen sähkölaskuun. 

- Likainen uuni luonnollisesti käryää, eikä se miellytä silmääkään. Lisäksi se kuluttaa sähköä enemmän ja sitä kautta lisää käyttäjänsä sähkölaskua. Tämän lisäksi siitä on myös haittaa ruuan tasaiselle kypsymiselle, Hakku muistuttaa. 

Kun tulee aika tehdä uunille muutakin kuin pikainen puhdistus, Hakku neuvoo jakamaan työn vaiheisiin.

- Ensin kannattaa ottaa uunista pois pellit ja ritilät. Myös irtoliat otetaan alussa pois pyyhkimällä. Tämän jälkeen suihkutetaan uunin pinnoille uunin pesuainetta, kunhan on ensin lukenut aineen käyttöohjeen. Sen jälkeen annetaan aineen vaikuttaa muutama tunti eikä haittaa, vaikka aine olisi yön yli uunissa. Lopuksi aine pyyhitään huolellisesti pois ja uuni on valmis.

Uunia puhdistaessa kannattaa olla kuitenkin tarkka mitä välineitä käyttää.

- Älä käytä uunin putsaamiseen tai esimerkiksi pinttyneen lian irrottamiseen mitään terävää esinettä, kuten esimerkiksi veistä. Se saattaa naarmuttaa uunin pintaa ja tehdä ikävä jälkeä”, Hakku toteaa.

Lue myös: Keittiöväline, joka on syytä vaihtaa uuteen säännöllisesti

Lue myös: Mausteniksi, jolla vähennät myös ruokahävikkiä - sopii sinulle, joka rakastat chiliä

Kilpailut

Uusimmat