Kuva: Shutterstock

Ostitko vaatteen kirpputorilta? Helppo kikka, jolla vältät tekstiilituholaiset

08.11.2020 10:15 - Henna Koste

Kirpputorilta ostettuja tekstiilejä ei kannata suoriltaan ottaa käyttöön.

Moni vastuullinen muodin kuluttaja suuntaa kirpputorille. Myös luksusmuotiin erikoistuneita liikkeitä on jatkuvasti enemmän ja monista voi tilata vaatteita myös netin kautta suoraan kotiin. Marttojen tuoreessa Kodinhoitokirjassa (Gummerus) vinkataan, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun ostat vaatteen kirpputorilla. 

Kaikki kirpputoriostokset kannattaa tarkistaa ennen kuin ne otetaan käyttöön, sillä vaikkapa nojatuolissa ja villakangastakissa saattaa olla eläinpölyä tai jopa tekstiilituholaisia. 

"Kylmä ja kuuma ovat kirppisharrastajan parhaat siivousvälineet. Pese vaatteet hoito-ohjeen mukaan, kun tuot ne kotiin. Konepesuun soveltumattomat tuotteet kannattaa varmuuden vuoksi saunottaa tai pakastaa tekstiilituholaisten varalta", kirjassa kerrotaan. 

Tekstiilituholaiset eivät aina kysy siisteyttä, mutta helpoiten ne elävät ja lisääntyvät epäsiistissä ympäristössä. Tämän vuoksi tekstiilejä tulee tuulettaa, ravistella ja pestä säännöllisesti. Samoin vaatekaappi kannattaa imuroida säännöllisesti. Älä myöskään säilytä vaatteita lattioilla tai likaisena tai kosteana kaapissa. Tällä tavoin voit ehkäistä koiperhosten, vyöihrakuoriaisten ja turkiskuoriaisten tuhoja. 

Uudessa kirjassa riittää vinkkejä niin siivoukseen, pyykkäämiseen, lajitelluun kuin huonekasvien hoitoonkin. (kuva: Gummerus)

Lue myös: Karen tekee viikon ruuat alle 25 eurolla mausta tinkimättä - lue viisi käytännön vinkkiä!

Lue myös: Yhä useampi kuluttaja haluaa tehdä vastuullisia valintoja - mitä Marimekossa tehdään asian eteen?

Kilpailut

Uusimmat