Kuva: Shutterstock

Puhdista joulusiivouksen aikana myös ilmanvaihtoventtiilit - teolla suuri vaikutus hyvinvointiin

18.12.2020 15:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Ilmanvaihdon putsauksen saattaa unohtaa yllättävänkin moni.

Ennen joulua monilla on tapana tehdä perusteellinen siivous. Silti on olemassa yksi paikka, joka saattaa unohtua kaiken muun keskellä, nimittäin ilmanvaihto. JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku muistuttaa, että ilmastonvaihdon putsauksen laiminlyönti vaikuttaa asunnon sisäilmaan ja sitä kautta omaan hyvinvointiin.

- Venttiilit on hyvä puhdistaa 2-4 kertaa vuodessa. Jos näin ei toimi, niin sisäilmasta tulee helposti tunkkainen ja se alkaa seistä. Se puolestaan vaikuttaa asumismukavuuteen ja asukkaan hyvinvointiin, joten ehdottomasti ei kannata jättää tätä osaa kodista huoltamatta, vaikka siihen ei arjessa ehkä kiinnitä niin paljon huomiota, Hakku neuvoo.

Jotta ilmanvaihdon saa kunnolla puhdistettua, on Hakun mukaan myös hyvä vaihtaa suodattimet ja imuroida ilmanvaihtokone muutaman kerran vuodessa. Kerrostaloissa tämän tekee yleensä huoltoyhtiö. Jos homman hoitaa itse, kannattaa tutustua huolellisesti huolto-ohjeeseen ennen urakan aloittamista. 

Tuloilmaventtiili sijaitsee yleensä esimerkiksi makuuhuoneessa tai olohuoneess ja sen tunnistaa siitä, että etupaneelissa on paljon reikiä. Poistoilmanvaihtoventtiili puolestaan on pyöreä ja sijaitsee yleensä esimerkiksi WC-tiloissa tai keittiössä.

- Poistoilmaventtiiliä puhdistaessa irrota aluksi venttiili kiertämällä venttiilin ulkoreunaa vastapäivään. Puhdista se sen jälkeen vedellä, miedolla pesuaineella ja tiskiharjaa apuna käyttäen. Älä missään nimessä koske venttiilin keskiosaan, koska se muuttaa venttiilin säätöjä. Puhdista venttiilikanavan aukko imuroimalla ennen kuin laitat venttiilin takaisin paikoilleen, Hakku opastaa.

- Tuloilmaventtiiliä puhdistaessa puhdista venttiili huolellisesti imurilla ulkopuolelta. Lisäksi voit myös pyyhkiä ulkopuolelta kostealla liinalla.

Hakku kehottaa pyytämään ammattilaisen apuun siinä vaiheessa, jos huomaa muuttaneensa vahingossa ilmanvaihtoventtiilin säätöjä.

- Jos niihin koskee, se pahimmillaan sekoittaa koko ilmanvaihdon. Ammattiapua kannattaa pyytää myös paikalle, mikäli huomaat kanavan olevan nuohoamisen tarpeessa. Kanavat kannattaa nuohota 5-10 vuoden välein.

Lue myös: Tiedätkö mitä kotona tulisi siivota päivittäin, viikoittain ja kuukausittain? Katso kattava listaus

Lue myös: Kodin siivoaminen onnistuu ilman kemikaaleja - katso miten perusruoka-aineilla saa puhdasta jälkeä

Uusimmat