Kuva: Shutterstock

Vegepyörykät hurmaavat, mutta eivät pysy kasassa? Niksit, joilla onnistuu aloittelija sekä konkari

09.03.2022 19:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vegepyörykät ovat helppo tapa korvata liha arkiruuissa.

Maapallomme ei kestä punaisen lihan syöntiä enää kovin kauaa, joten erilaisten vegereseptien haltuun ottaminen voisi olla hyväksi jokaiselle. Vanha suosikki lihapullat muuntuu helposti kasvisversioksi muutamalla niksillä, jotka voivat myös pelastaa kasvispyörykät niille ominaiselta murentumiselta.

Niksit onnistuneisiin vegepyöryköihin

1. Vegepyörykät syntyvät oman maun mukaan melkein mistä tahansa kasvivalmisteesta. Esimerkiksi nyhtökaurasta ja härkiksestä valmistuu maukkaita pyöryköitä, mutta rakenteelle ihanteellisia ovat myös esimerkiksi pavut ja linssit, jotka tarttuvat toisiinsa sitkeästi, jolloin pyörykkä säilyttää muotonsa eikä murene. 

2. Murenemisen voi yrittää välttää myös lisäämällä taikinaan esimerkiksi korppujauhoa, vehnäjauhoa tai vaikka leivänmuruja, jotka tuovat pyörykkään lisää rakennetta.

3. Myös paistotavalla on väliä. Jos suosit pyöryköiden paistamista uunissa, voit silti harkita niiden kevyttä esipaistamista pannulla, sillä rapsakka pinta auttaa myös osaltaan pitämään pyörykkää kasassa.

4. Älä säästele mausteissa. Yleinen argumentti kasvisruokaa vastaan on, ettei se maistuisi miltään. Väitteeseen ei kannata takertua, sillä ruoka on maustajastaan kiinni. Käytä siis empimättä mausteita tai tuoreita yrttejä.

5. Mikäli et ole vegaani, voi kananmuna helpottaa pyörykkäoperaatiota jonkin verran, sillä se sitoo ainesosia yhteen ja voi näin olla avainasemassa pyöryköiden kasassa pysymiseen. Maitotuotteita käyttävät voivat myös hakea pyöryköihin ihan uutta potkua lisäämällä taikinaan makua tuomaan esimerkiksi fetaa.

Lue myös: Raasta, hauduta, soseuta - voit säästää satoja euroja

Lue myös: Kolumni: Jätin kuukaudeksi punaisen lihan ja kanan - asiantuntija kommentoi havaintojani

Lue myös: Liian moni suomalainen heittää vieläkin biojätteet sekajätteeseen - mistä tämä johtuu?

Lähde: One Green Planet

Kilpailut

Uusimmat