Kuva: Shutterstock

Kuinka paljon jouluvalot vaikuttavat sähkölaskuun? Asiantuntija antaa Iltalehdelle selkeän vastauksen

27.10.2022 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kausivaloja ei kannata polttaa turhan päiten.

Tänä syksynä ei ole voinut välttyä lukemasta uutisia sähkön hinnan noususta tai itse huomaamasta ilmiötä omassa kukkarossaan. Moni miettiikin nyt, mistä oikein voisi karsia painaakseen sähkölaskua alemmas.

Esimerkiksi jouluvalot ovat tavallaan ylimääräinen menoerä, jonka voisi jättää myös väliin. Pienistä puroista toki kasvaa iso joki, mutta energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski kuitenkin kommentoi Iltalehdelle, että merkittävää vaikutusta kausivaloilla ei ole. Niiden sijaan on syytä keskittyä ensisijaisesti isompiin sähkösyöppöihin.

- Kun säästää sähkönkulutuksessa, kannattaa keskittyä muihin sähkölaitteisiin, jotta siitä olisi oikeasti hyötyä, Suur-Uski muistuttaa.

Kuten muutkin sähkölaitteet on kausivalotkin kuitenkin syytä laittaa pois päältä silloin, kun niitä ei käytä tai silloin, kun sähkön kulutus on korkeimmillaan, ja siitä voi tulla pulaa. Iltalehden arvion mukaan sähkön kulutushuiput ovat arkisin aikavälillä klo 8–10, 16–17 sekä 19-20. Myös päivänvalon aikana tai läpi yön kausivalojen loimottaminen on käytännössä turhaa sähkönkulutusta.

- Niitä voi pitää päällä silloin, kun niistä on iloa. Päivällä ja yöllä se voi olla turhaa, Suur-Uski jatkaa Iltalehdelle.

Lue myös: Haluatko säästää sähköä? 5 kodinkonetta, jotka ovat energiasyöppöjä

Lue myös: Sähkön hinta on taivaissa - HS laski tarkan hinnan kahvin keittämiselle, astianpesulle ja saunalle

Lue myös: MTV: Sähkökatkot voivat kohdistua myös kotitalouksiin - asiantuntija kehottaa varautumaan

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat