Kuva: Shutterstock

Naapureihin ärsyyntyminen on lisääntynyt - isännöintiin valitetaan jopa mikron merkkiäänestä

05.02.2024 20:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Isännöintiliiton mukaan kynnys valitusten tekoon on madaltunut.

Isännöintiliiton tiedotteen mukaan isännöintiin tulee aiempaa enemmän yhteydenottoja ja valituksia naapureista. Kynnys ilmoitusten tekemiseen ja selkeästi madaltunut, ja usein valituksen syynä on tavanomainen elämä. 

– Jopa naapurista keskellä päivää kuuluva nauru tai mikrosta ruuan lämmityksen päätteeksi kuuluva merkkiääni viereisestä asunnosta, on saanut naapurin valittamaan isännöintiin. Myös leikkivät lapset taloyhtiön pihalla voivat ärsyttää niin paljon, että otetaan yhteyttä isännöintiin, johtaja Marianne Falck-Hvilstafeldt Isännöintiliitosta kuvailee tapauksia.

Isännöitsijöiden mukaan naapureistaan ärsyyntyneet asukkaat vaativat usein sitkeästi toimia, vaikka isännöitsijä olisi todennut esimerkiksi äänien kuuluvan tavanomaiseen elämään. Jos naapurin toiminta ärsyttää, voi siitä myös ystävällisesti kertoa. 

– Naapurille voi tietenkin ystävällisesti kertoa, mikä häiritsee, ja keskustella siitä asiallisesti. Useinkaan naapuri ei edes ole tietoinen hänen elämänsä aiheuttamasta häiriöstä. Harva haluaa olla muille häiriöksi, Falck-Hvilstafeldt vinkkaa.

Mutta mikä sitten on normaalia elämää? Yhtä selkeää vastausta tähän ei ole, mutta esimerkiksi jatkuvaa juhlimista voidaan pitää häiritsevänä.

– Häiritsevänä elämänä voidaan pitää poikkeuksellista metelöintiä päivästä toiseen, jatkuvaa huutamista tai usein toistuvaa juhlimista. Sen sijaan tulkinnanvaraisia ovat esimerkiksi pianon soittaminen, koiran haukkuminen tai remontointi. Silloin punnitaan häiriön kesto ja toistuminen. Normaaliin elämään kuuluu, että koira saattaa päivän aikana haukkua silloin tällöin, mutta tunnista ja päivästä toiseen haukkuminen ei ole normaalia, summaa Valkama.

Lue myös: Oletko koskaan puhdistanut astianpesukoneesta tätä osaa? Yllätys voi olla kuvottava

Lähde: Isännöintiliitto

Kilpailut

Uusimmat