Kuva: Shutterstock

Miten tiskiharja kannattaa pestä? Katso asiantuntijan vinkit

20.03.2024 08:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Vaikka pesu pidentääkin tiskiharjan käyttöikää, on se syytä vaihtaa uuteen säännöllisesti.

Aivan kuten kotikin, myös siivousvälineet kaipaavat aika-ajoin pesua ja huoltoa. Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silanderin mukaan esimerkiksi tiskiharjaa pesemällä saa helposti pidennettyä sen elinikää.

- Jos kodissa on astianpesukone, niin sinne voi laittaa tiskiharjan esimerkiksi aterintelineeseen, koska yleisesti tiskiharjat kestävät konepesua. Jos ei ole astianpesukonetta, niin tiskiharjan vaihtopään tai koko harjan voi keittää. Jos tiskiharjaan on jämähtänyt jotain taikinaa, rasvaa tai marinadia, niin se saattaa keittämällä vielä ihan hyvin puhdistua, jolloin se soveltuu käyttöön uudelleen, Silander kertoo Voice.fi:lle.

Silanderin mukaan tiskiharjan käyttöikä vaihtelee käyttömäärän mukaan. Se on kuitenkin syytä vaihtaa uuteen tasaisin väliajoin.

- Tiskiharja tulee vaihtaa uuteen sitten, kun harjakset ovat kuluneet ja likaiset, ja jos pesukaan ei enää auta. 

Vanhaa, keittiökäytöstä poistettua tiskiharjaa ei kuitenkaan kannata heittää pois, sillä sitä voi hyödyntää muilla tavoin kodin siivouksessa.

- Jos se harja on siinä kunnossa, ettei sitä tiskaamisessa halua käyttää, niin voi miettiä, että onko tiskiharja vielä kuitenkaan ihan täysin käyttökelvoton. Sopisiko se vielä esimerkiksi muuhun siivoukseen? Itse siirrän usein tiskiharjan kylpyhuoneeseen lattiakaivoharjaksi. Jos kotona on siis sellaisia kohtia, mihin se harja vielä soveltuisi, niin sen voi aina tietenkin hyödyntää, Silander muistuttaa. 

Silander muistuttaa kuitenkin, ettei tiskialtaassa kannata käsitellä muita kuin astioita ja elintarvikkeita.

- Jos keittiön tiskialtaassa käsitellään ainoastaan ruoka-aineita, niin voisi ajatella, että keittiöön riittää yksi tiskiharja. En suosittele, että keittiön tiskialtaassa pestäisiin sellaisia asioita, mitkä eivät ole elintarvikkeita. Tällöin ei levitetä esimerkiksi vessasta likaa keittiön lavuaariin, mistä se sitten päätyisi tiskiharjan kautta astioihin. 

Lue myös: Pesty pyykki ja pyykinpesukone haisevat tunkkaisille - mikä avuksi?

Lue myös: Oletko koskaan puhdistanut astianpesukoneesta tätä osaa? Yllätys voi olla kuvottava

Lue myös: 5 vinkkiä, joiden avulla pidät kodin aina siistinä

Kilpailut

Uusimmat