Kuva: Shutterstock
Viisi asiaa, joiden säilytyspaikkaa keittiössä on hyvä harkita
Keittiön lämpötilan ja kosteustasapainon muutokset vaikuttavat siihen, mitä siellä kannattaa säilyttää.
Keittiön kaapeissa säilytetään useita erilaisia ruuanlaittoon käytettäviä tarvikkeita ja välineitä. Keittiön lämpötilan muutokset ja kosteus voivat kuitenkin vaikuttaa joihinkin tuotteisiin negatiivisesti, minkä vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota tavaroiden oikeanlaiseen säilyttämiseen.
Asiantuntijat paljastavat Real Simple -lehdelle viisi asiaa, joiden säilytyspaikkaa keittiössä kannattaa miettiä kahdesti.
1. Keittokirjat
Keittokirjoja käytetään tyypillisesti keittiössä, joten niiden säilyttäminen siellä tuntuu loogiselta ajatukselta. Ruuanlaitto ja tiskaaminen kuitenkin tuottavat kosteutta, joka voi vaurioittaa paperisia kirjoja.
Asiantuntija Laura Hise suosittelee, että keittokirjat kannattaa keittiön kaappien sijaan säilyttää esimerkiksi kirjahyllyssä.
2. Paperiset tuotteet
Paperiset kattaustarvikkeet, kuten servietit, kertakäyttöiset kupit ja lautaset kannattaa säilyttää kuivassa tilassa. Esimerkiksi keittiöntasolla, lähellä tiskiallasta, säilytetty paperi altistuu kosteudelle, joka voi pilata tuotteen käyttökelvottomaksi ja jopa altistaa homeelle.
3. Mausteet
Vaikka mausteet ovat olennainen osa ruuanlaittoa, niitä ei kuitenkaan tule säilyttää missä tahansa kaapissa. Mausteet kannattaa säilyttää kuivassa, poissa lieden ja höyryävien paikkojen lähettyviltä, jolloin niiden maut pysyvät tuoreina ja maukkaina.
4. Siivousaineet
Tiskiaineen voi säilyttää tiskialtaan lähettyvillä, mutta muita siivousaineita ei kannata säilyttää keittiössä. Monet siivousaineet voivat sisältää vahvoja kemikaaleja, eikä niitä ole turvallista säilyttää elintarvikkeiden, astioiden tai aterimien lähellä.
5. Öljyt
Tiesitkö, että öljyä ei välttämättä kannata säilyttää keittiötasolla? Liian kuumassa säilytettynä mikä tahansa rasva härskiintyy. Tyypillisesti avaamaton ruokaöljypullo säilyy hyvin huoneenlämmössä, kunhan se on suojattu valolta. Avattuna osa öljyistä kestää huoneenlämpöä, mutta osa vaatii jääkaappisäilytyksen.
Nyrkkisääntönä kylmästä ei ole ruokaöljylle haittaa, mutta liian lämpimästä puolestaan on. Tämä koskee myös esimerkiksi extra neitsyt oliiviöljyä, joka kiteytyy herkästi kylmässä. Kiteytyminen on kuitenkin luonnollinen prosessi, joka ei vaikuta öljyn makuun. Kylmässä säilytettyä öljyä ei kannata notkistaa kuuman veden alla, vaan se kannattaa ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen käyttöä, jotta öljy ehtii palautua juoksevaksi.
Lue myös: Nukutko päiväunia? Kellonajalla voi olla yllättävän iso vaikutus
Lue myös: Kuusi elintarviketta, jotka voivat pahentaa siitepölyallergian oireita
Lähteet: Real Simple, Keiju