Vauva nukkuu huonosti, mitä tehdä? Lastenlääkäri neuvoo
Taas yksi yö takana, jolloin olet antanut tuttia, paijannut, heijannut - ja mielessäsi ajatellut, ettet jaksa valvoa enää yhtään. Onneksi, sinun ei tarvitse. Lastenlääkäri neuvoo, mitä tehdä.
Harva vauva nukkuu täydellisiä öitä syntymästään lähtien. Suurin osa vauvoista heräilee öisin - vähintäänkin syömään. Mutta entä, kun heräileminen jatkuu, vaikka ruokaa ei enää öisin tarvita?
Johtava lastenlääkäri Jukka Vakkila Mehiläisestä muistuttaa, että huonon nukkumistilanteen arvioiminen kannattaa aloittaa perusasioista.
-Vauva voi herätä närästykseen, ihon kutinaan, ummetukseen tai sitten hän voi herätä ihan vaan tottumuksesta. Kun on ensin selvitetty, ettei heräilyn syynä ole mitään terveydellistä syytä, ja vauva on yli puolivuotias, voi pikkuinen aloittaa unikoulun, Vakkila kertoo.
Jos vauva heräilee tavan vuoksi, hän kärsii uniassosiaatiosyndroomasta. Tällöin vauvaa täytyy opettaa nukkumaan paremmin. Tärkeää on, että lapsi saa aikaa oppia nukahtamaan itse.
- Kun lapsi herää yöllä itkemään, sairaalahoidossa lapsen annetaan harjoitella nukahtamista kymmenen minuutin ajan sängyssään. Kotona se voi tuntua liian pitkältä ajalta. Kun katsoo kellosta itkun alkamisen jälkeen viisi minuuttia, niin siinä ajassa lapsi ehtii jo opetella itse saamaan unen päästä kiinni, Vakkila neuvoo.
Monet vanhemmat pelkäävät, että yöllä "huudattaminen" traumatisoi lasta. Vakkila vakuuttaa, ettei huoleen ole syytä.
- Unikoulussa ei ole kyse koko yötä kestävästä huudattamisesta. Kun lapsi on viiden minuutin ajan itse harjoitellut nukahtamista, ja jos hän edelleen itkee, kannattaa mennä rauhallisin mielin rauhoittelemaan lasta esimerkiksi tassuttamalla.
Vakkilan mukaan lapselle on traumaattisempaa se, jos vanhemmat ovat väsymyksestä ärtyneitä tai jopa depresiivisiä.
- Kun kaikki nukkuvat paremmin, koko perhe voi paremmin. Samalla vauva saa virkeämmiltä vanhemmiltaan osakseen innostunutta vuorovaikutusta, Vaikkila muistuttaa.
Unikoulua ei lastenlääkärin mukaan kannata jatkaa kolmea yötä pidempään. Suurin osa lapsista, nukkuu näiden öiden jälkeen jo paljon paremmin.
- Jos unikoulusta huolimatta valvominen jatkuu, harjoittelu kannattaa lopettaa ja ryhtyä miettimään, johtuuko valvominen sittenkin jostain muusta. Suurimmalla osalla lapsista kolmessa yössä saadaan aikaan jo todella hyviä tuloksia, Vakkila opastaa.