Tuleeko villapaitoihisi pieniä reikiä? Se voi olla tämän syytä

02.11.2012 16:45 - Heli Thoren

Turkiskuoriainen on viheliäs kodin tuholainen. Kuoriaisen olemassaolon huomaa viimeistään pienistä rei'istä vaatteissa.

Turkiskuoriainen on yksi kodin tuholaisista. Siihen törmää etenkin vanhoissa kerrostaloissa, joiden rakenteissa kuoriaiset lymyilevät. Koteihin kuoriaiset ja niiden toukat pääsevät esimerkiksi pienistä raoista lattiassa. Ne viihtyvät erityisen hyvin kaappien takana, listojen välissä ja pimeissä komeroissa. Kuoriaisia voi kulkeutua myös huonekalujen ja esimerkiksi kirpputoreilta hankittujen tekstiilien mukana kotiin.

Päästessään lempipaikkoihinsa - pyykkikoriin tai vaatekaappiin, toukat järsivät vaatteisiin pieniä reikiä. Niiden suurinta herkkua on hyvälaatuinen villa. Puuvillakin kelpaa suuressa nälässä.

Toukka järsii, kuoriainen ei

Toukat vilistävät seinillä ja lattioilla sellaista vauhtia, ettei niitä välttämättä tule arkiaskareissaan huomanneeksi. Toukat viihtyvät myös esimerkiksi keittiön kaappien takana, jossa ne mutustelevat pölypalloja. Toisinaan ne ilmestyvät keittiön tasolle etsimään järsittävää. Toukka kasvaa noin 1-2 sentin mittaiseksi. Toukat näyttävät raidallisilta ja niillä on karvainen "häntä". Ne syövät pölyn ja vaatteiden lisäksi myös kuolleita hyönteisiä. Aikuinen kuoriainen ei tarvitse enää mitään ravintoa.

Kuoriaisia on useampia eri lajikkeita, mutta useimmin kodeissa tavataan vyöturkiskuoriaista tai pilkkuturkiskuoriaista. Kuoriaisista ei ole asukkailla vaaraa - ne eivät levitä tauteja. Toukkien kanssa harmittavaa on se, että ne tekevät vaatteille tuhoa.

Käy vastaiskuun mopin kanssa

Jos löytää kotoaan turkiskuoriaisia, kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota siivoamiseen. Kuoriaiset eivä ole likaisen asunnon merkki, mutta ne viihtyvät vielä paremmin epäsiisteissä kodeissa. Hyvä viikkosiivous on yksi parhaista toukkien ehkäisijöistä. Lattianpesussa kannattaa käyttää desinfioivaa pesuainetta.

Imurin pölypussia kannattaa kuoriaisongelman kanssa painiessa vaihtaa säännöllisesti. Toukat ja kuoriaiset viihtyvät myös pölypussissa.

Seetripuuta ja myrkkyä

Kuoriaisia voi hävittää myrkyttämällä kotikonstein. Myrkkyä voi hankkia hyvinvarustetuista ruokakaupoista. Sitä voi ruiskuttaa listojen ja lattian väliin, kaappien taakse ja niin edelleen. Yksi luonnonmukainen keino häätää toukkia ja kuoriaisia on laittaa seetripuupaloja vaatekaappiin ja pyykkikoriin. Myös ne helpottavat pitämään ötökät loitolla. 

Jos kotikonstit eivät tehoa tai kuoriaisongelma on todella paha, myrkytysfirman tilaaminen voi olla kannattavaa. Tällöin on kuitenkin tärkeää, että koko talo myrkytetään. Ainoastaan asuntokohtaisissa myrkytyksissä toukat palaavat seinien raoista pian naapurin pimeistä komeroista takaisin myös sinun kotiisi.

Lisätietoja ja kuvia: http://www.hel.fi/hki/Ymk/fi/Asuminen+ja+terveys/Sis_tilojen+tuholaiset/Tekstiilituholaisia

tai hyönteismaailma.fi

Kilpailut

Uusimmat