Isoäidin kotiniksit: Näin poistat vaivattomasti niin ruoho- kuin punaviinitahratkin

26.06.2013 14:15 - Reetta Haverinen

Hyvät neuvot ovat tarpeen varsinkin silloin, kun kyseessä on tahran poistaminen uudelta sohvalta tai lempipuserolta.

Ruohotahroja valkoisilla housuissa, punaviiniläikkiä pöytäliinalla tai rasvaisia sormenjälkiä satiinihuivilla? Ei syytä paniikkiin, sillä vanhoilla kotinikseillä poistat ikävät liat kankaista ja kodin kalusteista vaivattomasti.

Nämä Isoäidin Kotiniksit –kirjasta poimitut vinkit saattavat tulevaisuudessa osoittautua kultaakin kalliimmiksi.

Veritahrat

Vaatteisiin tulleisiin tuoreisiin veritahroihin tepsii kylmä vesi. Vanhoihin tahroihin taas tehoaa suola ja haalea saippuavesi.

Sohvaan tai patjoihin tulleet veritahrat saa poistettua kätevästi sekoittamalla yhteen 400 ml vettä, 6 rkl etikkaa ja 4 rkl pyykinpesujauhetta ja hankaamalla seosta varovasti tahralle sienellä.

Rasvatahrat

Ripottele kankaassa olevalle tuoreelle rasvatahralle heti ruisjauhoa. Jauho imee rasvan ja estää tahran iskostumista kankaaseen.

Myös taululiitu tepsii rasvatahroihin. Hankaa liitua tahralle, anna kuivua ja pyyhi pois.

Tapettiin tulleet rasvatahrat saa poistettua panemalla imupaperia rasvatahran päälle ja silittämällä paperia varovasti. Imupaperi vetää rasvan puoleensa.

Ruohotahrat

Hiero tahroihin vähän voita ja pese sen jälkeen kohtaa saippualla ja kiehuvalla vedellä.

Ruohotahrat voi myös esipestä sappisaippualla. Sen jälkeen tahran kimppuun kannattaa käydä mäntysaippualla ja kuumalla vedellä.

Jos panet raa'an perunanpalan kankaassa olevan ruohotahran alle ja hierot sitä yläpuolelta toisella raa'alla perunanpalalla. Tahra yleensä katoaa nopeasti.

Kuulakynätahrat

Hiuslakka poistaa tehokkaasti vaatteisiin tai kangaspäällysteisiin huonekaluihin tulleet tahrat. Suihkaise lakkaa tahraan ja hankaa sitä sen jälkeen kostella rievulla.

Vaatteissa oleviin tahroihin tepsii myös vodka. Tiputa vodkaa tahran päälle ja anna sen vaikuttaa vähän aikaa. Pyyhi sen jälkeen tahraa puhtaalla kostealla rievulla.

Mustikkatahrat

Mustikkaläikkään on parasta tiputtaa vähän sitruunamehua ja imeä se sen jälkeen lämpimään riepuun. Huuhtele lopuksi haalealla vedellä.

Valkoisissa vaatteissa oleviin mustikkatahroihin tepsii happamaan maitoon sekoitettu jogurtti. Levitä seosta tahralle ja anna vaikuttaa pari tuntia. Pese sen jälkeen haalealla vedellä.

Punaviinitahrat

Saat punaviinitahrat pois vaatteista kun liotat niitä piimässä, kivennäisvedessä tai valkoviinissä. Happo liukenee ja tahrojen pitäisi kadota.

Lähde: Isoäidin Kotiniksit, Karisto 2013

Kilpailut

Uusimmat