Pakkaset paukkuvat: Suojaa lapsen ihoa oikein

21.01.2014 17:45 - Heli Thoren

Pakkaset koettelevat pienten hipiää. Jotta vaurioita ei pääse syntymään, on tärkeää suojata iho oikein.

Pulkkamäki tai luisteleminen ovat iloista talvipuuhaa, mutta kovilla pakkasilla vaativat erityistä valmistautumista kylmään. Lapsen ihoon pakkanen puraisee helposti, jos sitä ei ole suojattu oikealla tavalla.

Rasvaa ilman vettä

Ennen vanhaan lasten kasvoihin levitettiin voidetta kuin voidetta suojaamaan. Nykyään kuitenkin tiedetään, että rasvalla suojatessa on tärkeä selvittää, ettei rasva sisällä vettä. Kun vesi pakkasessa jäätyy iholla, ovat vauriot vielä pahemmat kuin kokonaan ilman voidetta. Tarkista, että kasvoille levitettävä rasva sisältää mahdollisimman vähän vettä.

Aurinkovoide avuksi

Lapsen kasvoille toimii kovilla pakkasella korkean kertoimen aurinkorasvat. Ne suojaavat ihoa tehokkaasti myös pakkasen puremilta. Kun ulkoilutuokio on ohi, lapsen ihoa kannattaa rasvata kosteuttavalla voiteella kosteustasapainon ylläpitämiseksi.

Aseta pakkasrajat

Aivan pienten lasten kanssa ulkoilu ei ole kannattavaa erityisen kovissa pakkasissa. Imeväisikäiselle suositellaan -10 asteen pakkasrajaa. Tätä kylmemmällä ei kannata ulkoilla pitkiä aikoja - edes vaunuissa. Vanhemmat lapset voivat ulkoilla, vaikka pakkanen paukkuisi yli kymmenessä miinusasteessa. Jos pakkanen on yli -15 astetta, kannattaa ulkoilla vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Tuolloin lämmin pukeutuminen ja ihon suojaaminen on erityisen tärkeää.

Lähteet: MLL.fi, Ksml.fi, Yle.fi

Kilpailut

Uusimmat