Pelasta likaantunut vaate: 4 tahraa, joita vesi vain pahentaa

12.05.2014 09:15 - Senni Loikala

Tiettyjä tahroja ei kannata yrittää pestä vedellä, sillä se voi vain pahentaa tilannetta.

Ensimmäinen teko tahran ilmaantuessa on monesti sen hinkkaaminen vedellä. Joskus se voi kuitenkin vain pahentaa tilannetta. Katso alta neljä tahran aiheuttajaa, joita ei kannata putsata vedellä.

Siitepöly

Siitepöly ei kiusaa pelkästään aiheuttamalla tukkoisia neniä ja kutiavia silmiä, vaan se voi myös tahrata vaatteita. Vedellä pesemisen tai kädellä putsaamisen sijaan kannattaa ravistella huolellisesti likaantunut vaate. Jos siitepölyä jää vaatteeseen, tulee käyttää puhdistusteippiä. 

Muta

Monesti housujen lahkeet saattavat tulla mutaisiksi sadepäivinä, ja lapsiperheissä mutaantuneet vaatteet ovat varmasti tulleet tutuiksi. Jotta pesutuloksesta tulee hyvä, anna mudan ensin kuivua täysin, vaikka mieli tekisi putsata vedellä. Harjaa sen jälkeen mutaiset kohdat pois ja käsittele ennen pyykkäämistä tarkoitetulla tahranpoistoaineella. Pistä vaate pesukoneeseen.

Öljy

Erityisesti salaateista saattaa päätyä ikävästi öljyä vaatteelle. Tällöin ei kannata rynnätä lähimmälle vesihanalle, vaan etsiä käsiinsä talkkia. Taputtele tuota valkoista mineraalia tahran päälle. Käsittele likaantunut kohta vielä ennen pesua tarkoitetulla tahranpoistoaineella niin pikaisella aikataululla kuin mahdollista.

Muste

Monet pyörittelevät käsissään kuulakärkikyniä ajatuksissaan ja huomaavat myöhemmin mustetahroja vaatteissaan. Kuulakärkikynän jälkiä ei kannata yrittää pestä pelkällä vedellä. Voit kokeilla sappisaippuaa, tahranpoistoainetta tai asetonia tahran päälle ennen huuhtelua. Viimeistele nestemäisellä pyykinpesuaineella ennen tavanomaista pesua. 

Uutisoimme aiemmin kuudesta pyykinpesumokasta, joihin monet sortuvat. Pääset lukemaan lisää aiheesta täältä.

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat