Pyykinpesun 6 virhettä, joihin saatat tietämättäsi sortua

25.02.2014 12:15 - Laura Sulkava

Jokainen ehkä luulee osaavansa pestä pyykkiä, mutta todellisuudessa pesunkoneenkäytössä useat sortuvat helppoihinkin virheisiin.

Jos alla olevan listan vinkit ovat uusia, nyt on hyvä aika muuttaa rutiineja.

Liikaa pesuainetta - mikä on liikaa?

Jos olet tottunut käyttämään pullon korkkia mittana, olet todennäköisesti käyttänyt liikaa pesuainetta. Täysi korkillinen on turhan paljon eikä puhdista vaatteita sen enempää kuin riittävä määrä, vaan jopa pahentaa tilannetta.

Pyykkikoneellista kohden kannattaa käyttää enimmillään puoli korkillista pesuainetta, mutta kolmasosakin jo riittää.

Pesuaineen liukeneminen

Kaikki pesuaineet, esimerkiksi puuterimaiset, eivät liukene kunnolla viileässä pesussa. Tällöin pyykit eivät tule puhtaiksi ja pahimmassa tapauksessa aineet jäävät vaatteisiin vielä kaupan päälle. Viileälle pesulle kannattaa varata vaikka erityisesti siihen tarkoitettu pesuaine.

Pesukoneen täyttäminen oikein

Päältä täytettävään koneeseen tulee laittaa likaisimmat pyykit vasta viimeisenä, ei ensimmäisenä, vaikka se kuulostaisi ehkä loogisemmalta. Pesuaineen kippaaminen suoraan vaatteisiin voi myös aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, koska pesuaine ei välttämättä ehdi liueta pesun aikana veteen, vaan takertuu päällimmäisiin vaatteisiin.

Erottele pyykit oikein

On luonnollista, että lakanat ja pyyhkeet on hyvä pestä yhdessä, mutta samaan kategoriaan kuuluu myös muut puuvillaiset vaatteet tai kankaat. Joustavat vaatteet, kuten treenivaatteet, on hyvä pestä erikseen. Eli lämpötilan lisäksi kannattaa tarkistaa vaatteiden materiaalit.

Huuhteluaineella lotraus

Huuhteluaine tuoksuu hyvälle ja saa kaiken tuntumaan pehmoiselta. Aine jättää jälkeensä kuitenkin pinnoitteen, joka heikentää kankaan ominaisuuksia. Hyvä esimerkki ovat pyyhkeet, liiallinen huuhteluaineenkäyttö vie pyyhkeiden imukyvyn.

Tämän lisäksi aine saattaa kerääntyä koneeseen ja aiheuttaa irrotessaan läiskiä vaatteisiin, jotka eivät sovi huuhteluaineen kanssa pestäväksi.

Jos ei ole valmis luopumaan kokonaan huuhteluaineesta, kannattaa käytettävä määrä kuitenkin laskea puoleen kuppiin koneellista kohti.

Perusohjelman käyttö kuivausrummussa

Kuivausrummussa on tarkoituksella erilaisia ohjelmia erilaisiin tilanteisiin. Etenkin vanhemmissa koneissa, joissa on vain vähän vaihtoehtoja, perusohjelma saattaa olla kaikista kuumin.

Jotta et pilaa pestyjä pyykkejäsi, ota ohjekirja käteen ja katso mikä ohjelma sopii tilanteeseen.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat