6 mokaa, jotka harvinaisen moni brownie-leipuri tekee

13.12.2014 09:00 - Reetta Haverinen

Suussasulavien brownie-leivonnaisten salaisuus piilee laadukkaissa raaka-aineissa ja toimivassa ohjeessa. Mestarileipurilta vaaditaan myös tarkkuutta ja kärsivällisyyttä.  

Brownie on harvinaisen monen lempileivonnainen. Kaiken lisäksi, kyseisen herkun leipominen onnistuu helposti myös kotioloissa. Kun vain muistat välttää näitä seuraavia virheitä, hurmaat leivoksillasi koko lähitienoon:

1. Älä valitse mitä tahansa reseptiä

Leivontareseptillä on paljonkin merkitystä brownien makuun ja koostumukseen. Jotkut pitävät siitä, että suklaapiiras on mehevä ja kakkumainen. Toiset taas rakastavat taikinamaista suklaasisusta. Valitse resepti omien mieltymystesi mukaan.

- Jos kaipaat kosteampaa ja mutakakkumaisempaa koostumusta, valitse resepti, jossa suklaata ja voita on suhteessa enemmän kuin kuiva-aineita, kertoo Bon Appétit -verkkosivun koekeittiön apulaisruokatoimittaja Claire Saffitz.

2. Ei ole sama minkälaista suklaata käytät

Brownie-leivosten pääraaka-aine on suklaa, joten käytä leivonnassa mahdollisimman laadukasta suklaata. Bon Appétit -koekeittiön vanhempi ruokatoimittaja Dawn Perry vinkkaa, että brownie-leivonnassa ei tulisi käyttää pieneksi hakattua suklaamurua, vaan mieluummin suurempia paloja. Suklaalevyistä murretut palaset sulavat hitaasti ja tekevät brownieista maukkaita ja erityisen suklaisia.

3. Älä polta suklaata

Suklaa sulaa parhaiten miedossa lämmössä. Kokeile esimerkiksi vesihauteessa sulattamista, sillä mikrossa suklaa ei välttämättä sula tasaisesti. Lisää muut taikina-ainekset suklaan sekaan huoneenlämpöisinä. Taikinan koostumuksesta tulee parempi, kun esimerkiksi munat ja voi eivät ole jääkaappikylmiä.

4. Älä mausta taikinaa liikaa

Leipomot ja karkkikaupat pursuilevat suklaaherkkuja, joita on maustettu esimerkiksi limellä, vadelmalla tai chilillä. Vahvat maut kuitenkin jakavat mielipiteitä. Mieti siis kahdesti, ennen kuin kaadat pussillisen kuivattuja karpaloita brownie-taikinan sekaan. Älä myöskään sekoita makuja liikaa. Yksi extra-ainesosa ajaa jo hyvin asiansa.

5. Ole tarkka paistoajan kanssa

Vaikka haluaisit brownieistasi valuvia ja taikinamaisia, älä lyhennä leivosten paistoaikaa yhtään sen enempää. Jos otat browniet uunista viisi minuuttia aiemmin kuin ohjeessa neuvotaan, on leivosten sisus taatusti vielä raaka. Ohjeissa on yleensä otettu huomioon, jos brownien keskusta on tarkoitus jäädä taikinamaiseksi.

Älä pidä leivonnaisia myöskään liian pitkään uunissa, sillä saatat pilata lopputuloksen liian pitkällä paistoajalla. Käytä oikeaa lämpötilaa ja paista leivonnaiset oikeankokoisessa vuoassa. Lyhyesti: noudata reseptiä.

5. Malta jäähdyttää leivoksia hetki

Älä ryntää heti uunituoreiden brownie-leivosten kimppuun, vaan anna niiden jäähtyä hetki. Hieman jäähtyneinä leivoksen maut tulevat paremmin esiin ja paloiksi leikkaaminen onnistuu helpommin.

Jos tahdot kokeilla leipurin taitojasi jo tänä viikonloppuna, löydät herkullisen brownie-reseptin täältä.

Lähde: Bon Appétit

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat