Ovatko kotisi rakenteet kunnossa? Tunnista ajoissa kosteusvauriosta varoittavat merkit

26.03.2015 16:45 - Reetta Haverinen

Sisäilmaongelmia ei pidä vähätellä, sillä pahimmillaan ne voivat johtaa vakaviin terveysongelmiin.

Terveen huoneilman tulisi olla täysin hajutonta. Jos kotona leijailee epämääräinen tuoksu, on syytä selvittää, mistä haju on peräisin. Varsinkin tunkkainen, kellarimainen haju kertoo usein, ettei kaikki ole kodissa kohdillaan.

Kosteusvaurioiden merkkejä kannattaa etsiä muun muassa vesipisteiden ympäristöstä, lattiakaivoista, märkätiloista, kylmälaitteiden ja pesukoneiden lähettyviltä ja ikkunoiden pielistä. Pisarat ja valumajäljet, pintojen tummumat, parkettien pullistumat ja maalinhilseily viestivät, että epäily kosteusvauriosta on aiheellinen.

- Esimerkiksi flunssakierre, jatkuvat poskiontelontulehdukset ja pitkään jatkunut lämpöily voi kertoa, että kotona tai työpaikalla on kosteusvaurio, kertoo Hengitysliiton korjausneuvoja Heidi-Johanna Jokelainen.

Astma uhkana

Jokelaisen mukaan sisäilmaongelmiin tulee suhtautua vakavasti, sillä pahimmillaan ne voivat johtaa astman tai kemikaaliyliherkkyyden puhkeamiseen. Varsinkin vanhempi sukupolvi jättää ongelmat usein noteeraamatta. Sen sijaan nuoremmat ihmiset osaavat jo ottaa homeongelmat tosissaan.

Jokelainen vinkkaa, että Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton yhteinen sisäilma- ja korjausneuvonta puhelin palvelee numerossa 020 757 5181. Puhelin on maksuton ja kaikki sisäilma- ja homeongelmakysymykset ovat palvelunumeroon tervetulleita.

Lue, kuinka siivoat pölypunkit lopullisesti lakanoistasi artikkelistamme: Tee sängystäsi täydellisen puhdas nukkumakeidas - 7 vinkkiä parempaan uneen

Uusimmat