Kuva: Fotolia

Vartioiko teillä tonttu lasten käyttäytymistä? Lastenpsykologi varoittaa seurauksista

17.12.2015 22:45 - Eeva Rajala

Jokainen vanhempi on varmasti muistuttanut lastaan siitä, että tontut tarkkailevat, ketkä ovat kilttejä.

Lasten muistuttaminen kilttinä olemisesta ei välttämättä ole paha asia. Lastenpsykologin mukaan tapa, miten asia esitetään, voi tehdä siitä haitallisen. Joissakin perheissä joulukoristeiden joukosta löytyy tonttu, joka saatetaan asettaa esille sellaiseen paikkaan, mistä tonttu pystyy tarkkailemaan lasten touhuja.

Kotona oleva tarkkailija saattaa kuitenkin olla kuormittava tekijä lapsen elämässä. Lastenpsykologi Stephanie Marcy kertoo, että lapsia kirjahyllyssä tai takan päällä tarkkaileva tonttu voi aiheuttaa ongelmia.

Lapsi jatkuvan tarkkailun kohteena

- Minua huolettaa lastenpsykologina se, että vanhemmat käyttävät tonttua ja jopa joulupukkia syynä käyttäytyä paremmin. Tämä johtaa siihen, että lapsista tulee epäluuloisia ja pitkällä aikavälillä se saattaa jopa aiheuttaa vainoharhaisia tuntemuksia, Marcy kertoo ABC 7 Chicagolle.

Monien muidenkin tahojen mielestä vanhemmuutta ja kasvattamista ei pitäisi siirtää lelulle, tässä tapauksessa tontulle. Canadian Center for Policy Alternatives -tutkimuskeskuksen mukaan jouluisin käyttäytymisen valvomiseen käytetyt tonttulelut opettavat lapselle sääntöjen sokeaa noudattamista. Lapsi saattaa myös tuntea joutuneensa jatkuvan tarkkailun kohteeksi, mikä voi vaikuttaa käyttäytymiseen negatiivisesti.

Jos lapset näyttävät nauttivan tonttulelun läsnäolosta, tilanteessa ei ole huolta. Marcy toivoo kuitenkin, että tonttujen tarkkailutouhuihin asennoiduttaisiin perheissä kevyesti ja positiivisessa valossa.


Lue myös: Lemmikki ei kaipaa joulukuusta - vinkit eläinystävälliseen loppuvuoteen

Lähde: ABC 7 Chicago

Kilpailut

Uusimmat