Kuva: AOP

7 yleisintä leivontavirhettä - älä sorru näihin

10.01.2016 11:15 - Senja Rapila

Välillä liian kova kiire saa hutiloimaan, eikä lopputulos sillä parane.

Jos olet oman elämäsi kokkikolmonen, saattaa jokainen leivontayritys päättyä katastrofiin. On kuitenkin sellaisia virheitä, jotka ovat todella yleisiä leipoessa. Jotta välttäisit yleisimmät virheet, lue seuraavat ohjeistukset:

1. Et ota aineksia ajoissa jääkaapista

Yksi leipomisen perusopeista on ottaa muun muassa kananmunat sekä voi huoneenlämpöön sulamaan ennen käyttöä. Kun toimit näin, saat paremman lopputuloksen. Jos otat kananmunat sekä voin viimehetkellä jääkaapista, sen kyllä huomaa leivoksen koostumuksessa.

2. Et mittaa aineksia

Jos ohjeessa pyydetään laittamaan tietyn verran jotain ainesosaa, ei kannata lähteä soveltamaan varsinkaan, jos kyse on leivonnaisista. Käytä mittakuppia ja noudata ohjetta. Näin saat varmimman lopputuloksen.

3. Unohdat esilämmittää uunin

Kun olet mitannut kaikki ainekset ja sekoittanut ne keskenään, olet valmis laittamaan leivokset uuniin. Jos huomaat tässä vaiheessa ettei uuni ole lämmin, on leivos tuhoon tuomittu. Älä anna taikinasekoituksen seisoskella huoneenlämmössä, ellei ohjeessa neuvota niin. Muista siis laittaa uuni päälle ennen aloittamista!

4. Et vatkaa kananmunia ja sokeria tarpeeksi

Aloita sähkövatkaimella vatkaaminen ensin hitaasti ja lisää vauhtia myöhemmin. Älä kiirehdi, sillä tämä on tärkeä osa taikinan koostumusta. Voit käyttää myös vispilää tai puulusikkaa, mutta se kestää paljon pidempään.

5. Kopautat vatkauskulhoa

Kun taikina on sekoitettu, joillain on tapana kopistella sekoitusvälineellä taikinakulhon reunaan, saadakseen kaikki taikinat talteen. Tämä on kuitenkin huono tapa, sillä näin onnistut poistamaan ilmavuuden juuri vaivalla vatkatusta taikinasta

6. Avaat uunin luukun liian aikaisin

Jos sinua kiinnostaa leipomuksesi tilanne, ei kannata avata uunin luukkua. Jos avaat luukun liian ajoissa, leivos painuu kasaan.

7. Vatkaat kermavaahtoa liikaa

Ensin kermavaahto on pehmeää ja kuohkeaa, ja yhtäkkiä se muuttuu kokkareiseksi voiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että olet sekoittanut kermavaahtoa liian pitkään. Tämä vahinko voi tapahtua todella nopeasti ja sen pelastamiseksi kannattaa lisätä muutama teelusikallinen kermaa ja vatkata vaahto loppuun käsin vispilällä.

Lue myös: Kokkaa kuin Martha Stewart - maailman helpoin pastaresepti vie kielen mennessään

Lähde: Woman And Home

Kilpailut

Uusimmat