Kaupallinen yhteistyö Tämän sisällön sinulle tarjoaa iRobot
Kuva: Fotolia
Tiedätkö mistä nurkissa pyörivät "villakoirat" tulevat? Ei herkimmille
Pöly koostuu monista yllättävistä, ällöttävistäkin, asioista.
Kun aurinko alkaa paistaa talven jälkeen, paljastaa valossa leijuvat hiukkaset ja nurkissa pyörivät pölypallerot armottomasti, jos siivous on jäänyt talven aikana vähemmälle. Kun hiukkaset takertuvat toisiinsa, syntyy pölykertymiä, joita kutsutaan villakoiriksi. Ne osuu silmään helpommin yksinkertaisesti yksittäisiä hiukkasia suuremman kokonsa vuoksi.
Sisäilmassa hiukkasia on 50-100 mikrogrammaa kuutiometriä kohti. Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeen mukaan suositeltu enimmäisarvo on 70 mikrogrammaa kuutiota kohti, ja tupakointi voi lisätä määrän moninkertaiseksi. Silloin kun villakoiria alkaa pyörimään nurkissa, on pölyä kertynyt jo paljon, sillä suurin osa pölystä koostuu niin pienistä hiukkasista, ettei silmä voi niitä havaita.
Mutta mitä pöly oikeastaan on?
Sisällä leijailevat huonepölyn hiukkaset ovat peräisin sekä ulkoa että sisätiloista. Tuuletuksen myötä sisälle kantautuu pölyä, joka voi olla lähtöisin luonnosta, kuten hiekkaa tai siitepölyä. Osa hiukkasista taas on syntynyt sisätiloihin liikenteen tai teollisuuden päästöistä.
Hiukkasia kulkeutuu ulkoa sisälle sitä enemmän, mitä lähempänä maata asunto sijaitsee.
Korkean talon ylimpiin kerroksiin kulkeutuu vähemmän siitepölyä ja hiekkaa. Pölyn rakenne onkin erilainen kaupungissa ja maaseudulla. Maalaisserkuilla voi olla vähemmän allergioita siksi, että maaseudun pöly sisältää enemmän ihmiselle hyödyllisiä mikrobeja, joita kantautuu mullan ja eläinten mukana ihmisten asumuksiin.
Sisätiloissa pölyä irtoaa tekstiileistä, sisustusmateriaaleista ja ruoasta, mutta myös ihmisestä. Viattoman näköinen villakoira saattaa sisältää paitsi hilsettä, myös veren, virtsan ja syljen valkuaisaineita. Pöly voi koostua myös ihmisen luonnollisista rasvahiivoista, bakteereista ja viruksista. Myös kosmetiikasta ja kemikaaleista irtoaa hiukkasia asuinympäristöön.
Pöly voi ärsyttää muutenkin allergisen ihmisen nenää, mutta pölylle ei varsinaisesti voi olla allerginen - sen rakenne kun muuttuu pölyn lähteiden mukaan. Usein pölylle allerginen ihminen on herkistynyt jollekin pölyn sisältämälle valkuaisaineelle tai muulle ainesosalle.
Lähteet:
http://tieku.fi/luonto/polya-tulee-monelta-suunnalta
http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/mita_poly_on
http://www.allergiaterveys.fi/fi/tietoa-allergiasta-/polyallergia.html
Lue lisää aiheesta siivous, pöly
Kevätsiivous edessä? Aloita turhan tavaran karsiminen näistä Tiedätkö milloin tyyny ja peitto on aika vaihtaa uusiin? Asiantuntija kertoo tärkeimmät merkit 5 vinkkiä, joiden avulla pidät kodin aina siistinä Katso kaikki