Kuva: Shutterstock
Tiedätkö, miten vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet pitäisi kierrättää?
Väärin kierrätetty lääkejäte kuormittaa ympäristöä.
Yliopiston Apteekki muistuttaa, ettei vanhentuneita tai käyttämättä jääneitä lääkkeitä saa heittää roskiin, lavuaariin tai vessanpönttöön, vaan ne tulee palauttaa apteekkiin.
Lääkkeiden oikeaoppinen kierrättäminen on tärkeä ympäristöteko, sillä luontoon päätyessään lääkkeet kuormittavat ympäristöä. Apteekkiin palautetut lääkejätteet toimitetaan lääkejätteiden käsittelylaitokselle, jossa ne poltetaan. Lääkejätteestä syntyy sähköä ja kaukolämpöä.
Näin palautat vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin:
- Poista henkilökohtaisia tietoja sisältävät laput reseptilääkkeistä.
- Palauta tabletit ja kapselit muovipussiin pakattuna. Nestemäiset lääkkeet ja voiteet palautetaan alkuperäisissä pakkauksissaan. Laita neulat ja ruiskut neulankestävään astiaan ja palauta ne erilliseen lääkejätesäiliöön apteekissa.
- Jodipitoiset lääkkeet, solunsalpaajat sekä elohopeaa sisältävät kuumemittarit tulee pakata omiin pusseihin ja palauttaa apteekin henkilökunnalle.
- Lääkkeiden pahvi- ja muovipakkaukset palautetaan niille kuuluviin kierrätysastioihin.

Lääkkeitä ei saa heittää roskiin tai lavuaariin. (kuva: Shutterstock)
Säilytä lääkkeet oikein
Jotta omassa lääkekaapissa ei pyörisi vuodesta toiseen vanhentuneita tuotteita, kannattaa sen sisältö käydä läpi ainakin kerran vuodessa. Lisäksi lääkkeiden säilyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota, jotta niiden säilyvyysaika tai teho ei kärsi esimerkiksi liiallisen kosteuden tai lämmön takia. Lääkkeitä kannattaa säilyttää lukittavassa lääkekaapissa tai muussa kaapissa, johon lapset tai lemmikit eivät pääse käsiksi.
Suurin osa lääkkeistä säilyy huoneenlämmössä eli +15 – +25 asteen lämpötilassa, mutta osa vaatii on säilytyksen jääkaapissa. Lääkkeen oikean säilytyslämpötilan voi tarkistaa pakkauksesta.
Lue myös: Kuinka usein kylpypyyhe pitää vaihtaa ja täytyykö suihkussa käydä joka päivä? Ihotautilääkäri kertoo
Lue myös: THL: Kasvisruokailun lisääminen ja uudistettu ruokakasvatus voisi tuoda miljoonasäästöjä
Lue myös: Mitä pitää tehdä, jos piilolinssi hajoaa silmään ja voiko se olla vaarallista? Asiantuntija kertoo
Lähde: Yliopiston Apteekki