Kuva: Fotolia

Oman ruuan kasvatuksen ABC - vältä sudenkuopat

24.04.2016 09:15 - Senja Rapila

Jos olet haaveillut omasta pienestä kaupunkipuutarhasta parvekkeellasi, kannattaa ottaa pienet kasvatusniksit talteen.

Oman ruuan kasvatuksesta on tullut uusi trendi. Monet haluavat kasvattaa jopa omalla parvekkeellaan itselleen kesäherkkuja, kuten uusia perunoita. Hortonomi Katri Peltonen kertoo, että erityisesti lapsiperheet ovat innostuneet oman ruuan kasvatuksesta. Monet kyselevät jopa sitä, mistä saa ostettua luomumultaa.

Jotta oman ruuan kasvatus onnistuisi, on hyvä pitää mielessä muutama pikkuseikka:

Peruna

- Perunaa voi kasvattaa matalassa pahvilaatikossa parvekkeella. Myös pieni munakenno käy hyvin pienen määrän idättämiseen.

- Kaksi kerrosta hallaharsoa suojaa vain yhdeltä pakkasasteelta.

- Kun perunat ovat lähteneet kasvuun, yhdelle perunalle tulee olla ämpärin kokoinen kasvuastia. Kasvuastian pohjassa eli esimerkiksi ämpärissä tulee olla reikä pohjassa, ettei peruna pääse mädäntymään.

- Vahvoja kukkalannoitteita ei saa käyttää. Liika lannoitus jättää perunat pieniksi mutta kasvattaa vartta. 

- Kun peruna kukkii, saa alkaa korjaamaan satoa.

Tomaatti

- Tomaatit kannattaa kylvää maaliskuun alussa kaktusmultaan esimerkiksi pieniin, rei'itettyihin jogurttipurkkeihin. Mullan tulee olla huoneenlämpöistä, kun tomaatti pistetään itämään.

- Tomaatti vaatii vähintään ämpärin kokoisen ruukun. Sato jää pieneksi ja kirvat iskevät, jos tomaatti kasvaa liian pienessä ruukussa.

- Kun tomaattiin ilmestyy ensimmäiset kukat, on aika istuttaa taimet kasvihuoneeseen tai lasitetulle parvekkeelle. Kasvatusastiaksi sopii kookas piharuukku tai kasvatussäkki. Lasittamattomalla parvekkeella taimet on hyvä sijoittaa tuulelta suojaan.

- Tomaatinvarren voi upottaa istutusvaiheessa syvään multaan, mikäli se on venähtänyt pitkäksi - se tekee lisää juuria varresta.

- Tomaattia tulee kastella aamuin ja illoin, lähes päivittäin.

- Jos parvekkeelle ei pääse pölyttäjiä eli ötököitä, pitää itse leikkiä Maija Mehiläistä. Pölytä tomaatinkukkia helposti ravistelemalla kukkivia taimia aamupäivisin ja iltapäiväisin.

Yrtit

- Muun muassa ikkunalaudalla menestyviä yrttejä ovat basilika, mintut, oregano, persilja, rosmariini, salvia, sitruunamelissa ja tilli.

- Huomioi, että persilja ja ruohosipuli itävät hitaasti. Niiden itämistä voi nopeuttaa liottamalla siemeniä noin vuorokauden ajan vedessä ennen kylvämistä.

- Mausteyrttejä kasvattaessa kannattaa muistaa, että ne kasvavat parhaiten suurehkoissa ruukuissa. Juuret täyttävät helposti pienemmät ruukut ja näin kasvi alkaa tehdä vain rentoja varsia, jotka eivät pysy pystyssä. Hanki siis vähintään 1,5 litran ruukkuja, jotka ovat läpimitaltaan 15-20cm.

- Parhaiten yrttikasvatukseen sopivat itään tai länteen avautuvat parvekkeet.

Lähde: Yrttitarha

Lue myös: Onko tässä kevään erikoisin puutarhatrendi? Katso hämmentävät kuvat

Lue myös: Terassi kesäkuntoon värikkäiden tekstiilien ja uusien kalusteiden avulla - katso inspiroivat kuvat 

Kilpailut

Uusimmat