Lapsen kolme ensimmäistä vuotta ratkaisevat: Hoivaa ja rakasta niin paljon, kuin pystyt

05.01.2015 20:45 - Senni Loikala

Erityisesti muutamalla ensimmäisellä elinvuodella on pitkäkestoisia vaikutuksia muksun tulevaan elämään.

Omaa lasta rakastaa aina, mutta erityisen paljon hoivaa ja hellyyttä kannattaa antaa muksun kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana. Child Development -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tuolla ajalla on merkittäviä vaikutuksia aina aikuisuuteen saakka.

- Tutkimus osoittaa, että hoivan laadulla lapsen elämän alussa on kestävä ja jatkuva rooli siinä, miten hänen sosiaalinen ja akateeminen kehityksensä tulee sujumaan vielä aikuisena, tutkija Lee Raby kertoo.

Miten tulokset saatiin?

Tutkimukseen otti osaa reilu 240 eri taustoista tulevaa ihmistä, joita seurattiin syntymästä 32-vuotiaiksi.

Lasten kolmen ensimmäisen elinvuoden ajan tutkijat tarkkailivat, miten vanhemmat olivat vuorovaikutuksessa jälkikasvunsa kanssa. Myöhemmin lapset osallistuivat testeihin ja heidän opettajansa arvioivat heidän sosiaalista sopeutuvuuttaan.

Tutkimukseen osallistuneita seurattiin vuosien läpi ja iän karttuessa heiltä kysyttiin heidän ihmissuhteistaan ja akateemisesta menestymisestään. Jälkimmäiseen vaikutti kiistatta vielä 20-30-vuotiaina kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana saadun hoidon laatu. Sosiaalisiin suhteisiin sillä ei ollut yhtä suurta vaikutusta.

Hoivaa ja rakasta

Tutkimus koskettaa kaikkia lapsesta haaveilevia sekä pienten lasten vanhempia.

- Kaiken kaikkiaan tutkimus väittää, että lapsen kokemuksilla vanhempiensa kanssa ensimmäisten muutamien elinvuosien aikana on ainutlaatuinen rooli hänen sosiaalisen ja akateemisen toimintansa edistämisessä; ei pelkästään kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana, vaan pitkälle aikuisuuteen, Raby selventää.

Näin ollen ipanoita kannattaa pusutella, helliä ja hoivata rakkaudella eri toten heidän ensimmäisten elinvuosiensa aikana.

Seuraava artikkeli: Tahdotko lapsesi pärjäävän ihmissuhteissaan? Pystyt vaikuttamaan

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat