Kuva: Fotolia

Suomalaisnainen kasvattaa lapsiaan Iranissa - Tytöiltä tivataan käyvätkö vanhemmat yhdessä suihkussa

02.01.2018 20:45 - Henna Koste / henna.koste@bauermedia.fi

Susanna rakastui iranilaiseen mieheen. Joskus kulttuurierot raastavat, vaikka nainen pitääkin uudesta kotimaastaan.

Susanna Mafi asuu perheensä kanssa Iranissa, josta hänen miehensä on kotoisin. Susanna lähti Suomesta alun perin neljä vuotta sitten neljän lapsensa kanssa. Hänen entinen miehensä ei ollut valmis muuttamaan. Susanna ei halunnut enää naimisiin, mutta yhtenä päivänä iranilainen mies asteli hänen elämäänsä.

Nyt Susannan vanhemmat lapset ovat jo aikuisia ja ovat palanneet Suomeen. Nuoremmat lapset asuvat Susannan ja hänen miehensä kanssa Iranissa. Mies tekee pitkiä päiviä seitsemänä päivänä viikossa. Sosiaalinen Susanna tuntee olonsa välillä tylsistykseeksi. 

- Jos sanon negatiivista tästä maasta tai päättäjistä, se koituu minulle ongelmaksi. Jokaiselle kuuluu vapaus elää ja olla. Se ei ole itsestäänselvää. Maa on aivan ihana ja ihmiset ovat aivan ihania. Ihmiset ja valtiovalta ovat tietenkin kaksi eri asiaa joka paikassa, Susanna kertoo Cafe au lait -podcastissa. 

Iranissa Susanilla ei ole läheisiä ystäviä.

- Minut on tavallaan pakotettu olemaan paikallaan. Kyllä välillä tuntuu todella tylsältä.  Ensimmäisen puolen vuoden aikana ajattelin, että pakkaan kimpsut ja kampsut ja lähden. En pysty tähän, Susanna muistelee.

Suurin tekijä olivat pienet sosiaaliset ympyrät. Turkissa hän oli pystynyt liikkumaan vapaasti. 

- Täällä naisena et voi lähteä samalla tavalla menemään, ilta-aikaan yksin, Susanna toteaa.

Kulttuuri hankaloittaa yhteisiä harrastuksia

Kulttuuri poikkeaa valtavasti Suomesta. Ei ole itsensäänselvyys, että naiset ja miehet voisivat käydä edes pelaamassa yhdessä biljardia. Susanna ei voi käydä myöskään salilla yhdessä miehensä kanssa, vaikka se on molempien harrastus. 

Susanna kaipaa omaa aikaa, mutta hänen miehensä sukulaiset saattoivat viihtyä kylässä jopa vuorokauden putkeen. Toisinaan Susannaa ihmetyttää maan ristiriitaisuus.

- Lapsilta kysyttiin, että menevätkö vanhemmat yhdessä suihkuun. Suomessa pidetään hajurako. Miten voi olla mahdollista, että maa on niin suljettu, mutta silti voit jotain henkilökohtaista kysyä suoraan?, Susanna pohtii.

Susanna eli entisessä avioliitossaan miellyttäen puolisoaan. Hän päätti eron hetkellä, että hän ei enää aio miellyttää ketään, vaan elää omaa elämäänsä. Muutto Iraniin ei kuitenkaan mahdollistanut täysin Susannan ajatusta. 

Cafe au lait -sarjassa pureudutaan suomalaisnaisten elämään ulkomailla. Suositussa podcastissa Suomessa asuva Lilli ja Ranskassa asuva Helena istahtavat virtuaaliseen kahvipöytään eri puolilla maailmaa asuvien suomalaisten kanssa.

Kuuntele koko jakso täältä.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot. 

Lue myös: Aino muuttaa perheensä kanssa jopa vuoden välein maasta toiseen: Samassa paikassa tylsistyisin

Kilpailut

Uusimmat