Voi ei! 9 karmaisevaa faktaa lentämisestä - ei lentopelkoisille!

26.09.2013 12:45 - Karoliina Kotala

Lentokoneella matkustaminen on monelle epämieluinen tilanne ja se on täysin luonnollista, koska lentäminen ei ole ihmiselle luonnollinen tilanne. On olemassa muutamia lentämiseen liittyviä faktoja, jotka harvat tietävät.

1. 11 lennon vaarallisinta minuuttia
Nousut ja laskeutumiset ovat lentojen riskialttiimpia hetkiä, erityisesti kolme minuuttia nousun jälkeen ja 11 minuuttia ennen laskeutumista. Tutkijat ovat todenneet, että 80 prosenttia lento-onnettomuuksista sattuu kyseisinä minuutteina. Seuraa siis tarkasti lentohenkilökunnan turvaohjeita ennen lentoa.

2. Lapsi sylissä
Harva haluaa maksaa ekstramaksua pienen lapsen lentolipusta, mutta lapsen matkustaminen vanhemman sylissä on kaikkea muuta kuin turvallista. Aikuisen sylissä lapsi ei ole turvassa, sillä kovan turbulenssin sattuessa lapsi voi irrota sylistä ja loukkaantua pahasti, myös muut matkustajat voivat loukkaantua kyseisessä tilanteessa.

3. Turbulenssi tulee vain pahenemaan
Jos lennot ovat viime aikoina tuntuneet pomppuisimmilta, niin olet oikeassa. Tutkijoiden mukaan turbulenssin määrä tulee kasvamaan 10-40 prosenttia lähivuosina.

4. Lentokone on likainen
Koska sama kone lentää nykyisin yhä useampia lentoja päivän aikana, ei siivoukseen ole aina aikaa. Koska useat virukset elävät jopa neljä päivää pinnoilla, voivat lentokoneet olla melkoisia tautipesäkkeitä. Pahimpia tartuttajia ovat istuimen pöydät, istuinten taskut ja viltit. Luonnollisesti puhtaanapito vaihtelee myös lentoyhtiöittäin.

5. Lentäjät nukkuvat lennon aikana
43-54 prosenttia brittiläisistä, norjalaisista ja ruotsalaisista lentäjistä kertoi nukahtaneensa lentäessään matkustajakonetta. Kolmasosa heistä myös kertoi heränneensä kesken lentonsa ja huomanneensa perämiehen nukkuneen vieressä.

6. Osa lentäjistä ei juuri tienaa
Tiettyjen lentoyhtiöiden pilotit tienaavat surkeaa palkkaa, vaikka heidän käsissään on monen matkustajan turvallisuus. Osa piloteista saakin palkkaa vain siltä ajalta, kun kone on ilmassa, vaikka aikaa kuluu melkoisesti matkoissa lentokentille, suunnitellessa lentoa ja odotellessa myöhästyneitä lentoja.

7. Lentoyhtiöt säästävät polttoaineessa
Huolestuttavan monet lentoyhtiöt yrittävät säästää rahaa mahdollisimman monella tavalla ja yksi tapa on tankata koneeseen mahdollisimman vähän polttoainetta. Espanjalaisten tutkijoiden mukaan monet lentoyhtiöt lentävätkin vaarallisen alhaisilla polttoainemäärillä. Erityisesti RyanAir-lentoyhtiö on ollut aiheen tiimoilta otsikoissa ja yhtiön lentäjien jopa huhutaan lentävän konettaan hitaampaa polttoaineen säästämiseksi.

8. Pysy lähellä Exit-ovia
Onnettomuuksien varalta on turvallisinta istua lähellä exit-ovia, sillä aiemmista lento-onnettomuuksista on opittu, että ihmiset jotka istuvat alle viiden rivin päässä exit-ovista selviävät todennäköisimmin onnettomuuden sattuessa. Hyvä neuvo on myös koneeseen noustessa laskea montako penkkiriviä on sinun ja lähimmän exit-oven välissä, jotta mahdollisen tulipalon sattuessa löydät ulos koneesta vaikka savunkin keskellä.

9. Turbulenssi on vaarallista
On todella syytä pitää turvavyö kiinni aina istuttaessa paikallaan koneessa ja myös pysyä paikallaan istuinvyö-merkin palaessa. Tutkimusten mukaan turbulenssi on merkittävin vammojen aiheuttaja lennoilla.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat