Oletko lähdössä matkalle lentopelkoisen kanssa? Katso vinkit rauhallisempaan liitelyyn yläilmoissa

15.07.2014 15:25 - Laura Sulkava

Oma tai läheisen lentopelko saattaa olla niin paha, että se voi pilata koko reissun. Katso vinkit, joilla voit rauhoittaa sekä itseäsi tai matkakumppaniasi.  

Pelkotiloja voi oppia hallitsemaan ja pidemmän päälle kannattaa ehkä ottaa selvää, mistä pelko johtuu. Jos olet matkaamassa lentopelkoisen kanssa, voit omalla käytökselläsi vaikuttaa toisen tunteisiin ja pienellä valmistautumisella minimoida matkan draama.

Pelit vievät huomion pois lentämisestä

Lennolle kannattaa ottaa mukaan tarpeeksi kirjoja, pelejä sekä muuta yhteistä tekemistä. Mahdollisimman paljon asioita, jotka kääntävät ajatukset pois itse lentämisestä. Jos koneen mukavuuksiin kuuluu näyttö, josta voi katsoa ohjelmia, elokuvia ja pelata, kannattaa niitä hyödyntää.

Kuuntele

Voit hienovaraisesti kehottaa häntä puhumaan sinulle. Voi olla yllättävän tärkeää puhua asiasta jollekin eikä vain istua hiljaa peloissaa omassa penkissään. Juttelun lomassa voit auttaa korjaamaan ajatuksia järkevämpään suuntaan. Voi myös olla, että aihe kääntyy ja ajatukset siirtyvät pois peloista.

Varmista hyvinvointi

Varmista, että hänellä on hyvä olla. Pelkästään puristava vyönsolki voi olla ahdistava tekijä. Voitte yhdessä ennen matkaa puhua vaatetuksesta ja mukavuutta lisäävistä varusteista. Esimerkiksi lämpimistä sukista, niskatyynystä, korvatulpista sekä muista rauhoittavista elementeistä.

Vielä lentokoneessa kannattaa kysyä hyvinvoinnista ja poistaa mahdolliset negatiiviset tekijät. Jos läheisesi hengitys kiihtyy ja huomaat paniikin iskevän, voit pyytää häntä hengittämään samaan tahtiin kanssasi. Pussiin hengittely auttaa myös hidastamaan ja rauhoittamaan rytmiä.

Rauhoittavat lääkkeet tai rohdokset

Jos paniikki on todellinen, kannattaa ehkä varata aika lääkärin pakeille, joka voi sitten arvioida rauhoittavan lääkityksen tarpeen.

Jos kuitenkaan ei halua turvautua lääkkeisiin, apteekista ja luontaistuotemyymälöistä voi kysyä rauhoittavia luonnollisia vaihtoehtoja.

Tiesitkö myös, että lentäminen on todella turvallinen matkustusvaihtoehto? Voit tutustua faktoihin tästä ja kertoa tiedoista myös lentopelkoiselle läheisellesi.

Lähde: Female First

Kilpailut

Uusimmat