Kuva: Shutterstock

Pidä huolta kengistäsi - näin pidennät niiden käyttöikää

25.05.2018 09:30 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Suomen sää on vuodenajasta riippumatta arvaamaton myös kenkien kannalta. Näillä kolmella hoitovaiheella saat kenkäsi näyttämään edustuskelpoisilta pidempään.

Kenkien säännöllinen hoitaminen kannattaa, koska etenkin hoitamaton ja suojaamaton nahka voi kastuttuaan muuttua koppuraksi, jolloin sen pinta saattaa alkaa halkeilla.

Säännöllisellä hoitamisella saat kenkäsi pysymään pidempään siisteinä ja tyylikkäinä.

1. Puhdista

Käytä etenkin nahkakengän puhdistamiseen puhdistusvaahtoa, jossa kosteuden määrä on mahdollisimman pieni, mutta puhdistavien aineiden määrä riittävä. Hiero vaahto kengän pintaan rätillä, vanhalla sukalla tai muulla tekstiilillä, joka ei nukkaa. Puhdistusvaahtoa ei huuhdella pois.

2. Hoida

Valitse hoitotuote aina kengän materiaalin mukaan.

Pintanahka: voidemaiset nahkalankit ja -voiteet. Annetaan vaikuttaa hetki, jonka jälkeen kenkä kiillotetaan kuivalla kangasrätillä tai sukalla. Lämpö saa hoitotuotteen imeytymään syvemmälle nahkaan.

Nupukki, mokka: nestemäiset ja helposti imeytyvät tuotteet. Töpötetään sienellä kengän pintaan.

Öljyiset nahkalaadut: nahkavahat ja -öljyt. Levitetään kengän pintaan. Mitä huokoisempi nahkalaatu sen pidemmän vaikutusajan se vaatii.

Tekstiilikenkä: ei vaadi hoitamista.

3. Suojaa

Uudet nahka- ja tekstiilikengät kannattaa suojata suojasuihkeella aina ennen ensimmäistä käyttökertaa (poikkeuksena kiiltonahka, jonka kiillon suojasuihke pilaa). Suihke muodostaa kengän pinnalle näkymättömän kalvon, joka suojaa kenkää ulkopuoliselta lialta ja kosteudelta sekä estää pinnan vaurioitumisen. Käytössä suojakalvo kuluu, joten käsittely pitää uusia noin kerran kuukaudessa.

Suojasuihkeen ansiosta kenkä on myös helpompi puhdistaa, kun pöly ja lika eivät ole päässeet pakkautumaan kengän pintaan. Jos kenkä on suojattu ennen käyttöä, puhdistamiseen saattaa riittää pelkkä kostealla rätillä pyyhkiminen. Likaista kenkää ei kannata suojata, sillä silloin lika jää kengän ja suojakalvon väliin. Puhdista kenkä siis aina huolellisesti ennen kuin suihkutat siihen suojasuihkeen.

5 vinkkiä

1. Sukkien tai paljaan jalan mukana kengän sisäpuolelle menee likaa, joten myös se kannattaa käsitellä puhdistusvaahdolla.

2. Jos kengässä on värillinen vuori, käytä joko tummia tai vuoren värisiä sukkia. Jalkahiki on voimakasta ja se pystyy liuottamaan vuoresta väriä, jolloin vaaleisiin sukkiin saattaa jäädä värjäytymiä.

3. Lika nahan pinnassa tukkii kengän hengittävyyttä.

4. Käytä kenkien raikastamiseen hajunpoistosuihketta, joka ei ainoastaan peitä jalkahienhajua alleen, vaan neutralisoi hajun aiheuttajabakteereita.

5. Hoitamaton nahkakenkä muuttuu kastuessaan ja kuivuessaan koppuraksi, jolloin sen pinta alkaa halkeilla.

Asiantuntija: Ecco-kouluttaja Eemeli Lepola

(kuva: Niina Boman)

Ecco ambassador Niina Boman:

”Tukka saa vähän repsottaa, kunhan kengät ovat siistit”

Yhdeksi kuudesta Ecco ambassadorista Radio Novan taajuudella tänä keväänä valittu Niina Boman alkoi hoitaa kenkiään miehensä ansiosta.

”Suhteemme alussa mieheni kysyi, olinko koskaan ajatellut sitä, kuinka paljon kengät kertovat ihmisestä", Niina kertoo.

Omien sanojensa mukaan hän ei aluksi ollut asiasta samaa mieltä, mutta alkaessaan seurata tuttujen ihmisten kenkiä, hän huomasi jokaisen hieman epäsiistiä ja boheemia elämää elävän kulkevan nuhjuisissa kengissä. Siitä lähtien Nina on pitänyt huolen siitä, että hänen omat kenkänsä kiiltävät.

”Tukkakin saa vähän repsottaa, kunhan kengät ovat siistit”, Niina nauraa.

Ecco ambassadorina toimiessaan Niina on oppinut sen, että nahkakengistä tulisi pitää yhtä hyvää huolta kuin omasta ihosta pesemällä, hoitamalla ja suojaamalla sitä säännöllisesti ja hellävaraisesti.

Niina aikoo jatkossakin pitää hyvää huolta etenkin nahkakengistään.

”Ja jos en itse muista, niin mies kyllä muistuttaa.”

Kilpailut

Uusimmat