Kuva: Shutterstock

Pelkäätkö ryppyjä? Näin hidastat ihosi ikääntymistä

18.12.2018 13:15 - Katja Nygård

Ikuisen nuoruuden tavoittelu ei ikävä kyllä ole mahdollista. Onneksi on kuitenkin olemassa keinoja, joilla ikääntymisen merkkejä ihossa voi yrittää hidastaa.

Suojaudu auringolta

Niin ihana kuin aurinko onkin, se on myös yksi ihomme pahimmista vihollisista. Etenkin auringon UVA-säteily pystyy tunkeutumaan jopa ihonalaisiin kudoksiin aiheuttaen peruuttamattomia muutoksia ja näin ollen ihon ennenaikaista vanhenemista.

UV-säteilyltä kannattaa suojautua myös pilvisinä päivinä ja vaikkei varsinaisesti ottaisikaan aurinkoa. Iho muistaa kaiken saamansa UV-säteilyn, joten sen vaikutuksia ei kannata vähätellä.

Kauneutta sisältä päin

Kollageeni on yksi ihomme tärkeimmistä rakennusaineista. Elimistömme tuottaa luonnostaan kollageenia, mutta harmiksemme iän myötä sen tuotanto alkaa vähentyä. Ihossamme kollageenin tuotannon hidastuminen näkyy muun muassa ryppyinä ja ihon veltostumisena.

Ihon kollageenin vahvistaminen muun muassa ennaltaehkäisee ryppyjä ja juonteita sekä tasoittaa jo olemassa olevia. Se myös sekä lisää ihon kimmoisuutta että tekee siitä täyteläisemmän näköisen ja tuntuisen.

Kollageenia saa ravinnon mukana muun muassa lihasta ja kalasta, mutta nämä pilkkoutuvat herkästi eivätkä vaikuta selkeästi ihon kollageeniin. Markkinoilla on kliinisesti tutkittuja kollageenipeptidiä sisältäviä ravintolisiä, jotka vaikuttavat juuri ihon kollageeniin.

Muista puhdistus

Ihonhoidossa puhdistamisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Siitä ei kannata lintsata edes vapaapäivinä tai lomalla. Meikit kasvoilla nukkuminen ei etenkään tee hyvää kenenkään iholle.

Päivän aikana iholle kertynyt lika ja saasteet sisältävät epäpuhtauksia, jotka muodostavat iholla ”vapaita radikaaleja”. Toisin sanoen ne lisäävät ikääntymisen merkkejä ihossa heikentämällä sen omaa luonnollista suojakerrosta.

Meikin ja saasteiden poistamiseen ei riitä pelkkä vesi, vaan iho tulisi puhdistaa omalle ihotyypille sopivalla puhdistusaineella.

Stumppaa tupakka ja nuku riittävästi

Tupakointi ja vähäinen uni näkyvät ihossa väistämättä.

Pitkään jatkuvan tupakoinnin seurauksena iho ohenee ja vanhenee ennenaikaisesti. Tupakka sisältää yli neljätuhatta kemikaalia, joista ainakin viisikymmentä lisää syöpäriskiä.

Riittävän pitkä ja laadukas uni paitsi virkistää ja pitää ihmisen toimintakykyisenä, myös edistää elimistön kollageenin tuotantoa tukevien hormonien toimintaa.

Vältä sokeria

Sisäisesti käytettynä valkoinen, eli prosessoitu, sokeri vanhentaa ihoa, joten sen syöminen kannattaa pitää kohtuudessa. Suosi leivonnassa ja makeuttamisessa esimerkiksi vähän prosessoituja ruoko- tai kookossokeria ja hunajaa.

Kuori säännöllisesti

Kuorinta poistaa tehokkaasti ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa, joka saattaa tukkia ihohuokosia ja estää hoitovoiteiden imeytymisen.

Kerran viikossa tehty kuorinta auttaa ihoa pysymään heleän näköisenä ja pehmeän tuntuisena. Levitä kuorintavoidetta kasvojen lisäksi myös kaulalle ja hiero kevyesti sormenpäillä. Huuhtele lopuksi kasvot haalealla vedellä.

Vinkki! Helppo ja halpa kuorinta-aine syntyy kotikonstein sekoittamalla ruokalusikallinen hunajaa ja 1-2 ruokalusikallista hienojakoista sokeria keskenään.

{sbsform_helein201812}

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat