Kuva: Shutterstock

Vaatteiden ja muodin myynti romahti kesällä - "Odotukset ovat synkät"

19.08.2020 12:45 - Roy Kokkonen

Muodin myynti on romahtanut viime vuoteen verrattuna. Asiakasmäärät ovat jälleen nousseet, mutta heikentyvä työllisyys ja koronan toinen aalto uhkaavat alaa.

Koronapandemian takia vaatekauppojen asiakasmäärät ovat pienentyneet. Muodin myynti on pudonnut yli viidenneksen heinäkuun loppuun mennessä, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry. 

Vaikka asiakasmäärät ovat nousseet jälleen, normaalitilanteesta ollaan kaukana. Syksy tuskin tuo helpotusta tullessaan, sillä toinen aalto ja heikentyvä työllisyys uhkaavat myyntiä. 

- Näillä myynneillä muotikaupan arvon ennustetaan vuonna 2020 jäävän -15 prosenttia viime vuoden myynneistä. Rahassa tämä on 531 miljoonaa euroa, sanoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää tiedotteessa.

Vaatteiden nettimyynti on puolestaan noussut. Kasvua on tullut kengissä jopa 119 prosenttia ja vaatteissa 105 prosenttia. 

Se on kuitenkin kokonaisuudessaan laiha lohtu, sillä verkkokaupan osuus muodin myynnistä on vain 16 prosenttia.

Yhdistyksen järjestämän kyselyn mukaan vain neljäsosa kaupoista odottaa myynnin parantuvan. Taustalla on pelko heikkenevästä työllisyydestä ja ostovoiman laskusta sekä koronan toisesta aallosta.

- Muotikaupan odotukset ovat perustellusti synkät. Toipumista saadaan odottaa ainakin vuoden päähän. Teollisuudessa ja tavarantoimittajilla heijastusvaikutukset näkyvät vielä ensi syksynäkin, Kankaanpää arvioi.

Lue myös: Syksyn korumuoti on täynnä ihastuttavia yksityiskohtia - myös nilkkakorut näkyvät katukuvassa

Lue myös: Tunnetko suomalaisen muodin? Testaa tietosi vastaamalla 10 haastavaan kysymykseen

Lue myös: Kolme trendiä, jotka ovat pinnalla myös tulevana syksynä - löytyvätkö jo sinulta?

Kilpailut

Uusimmat