Kuva: SHUTTERSTOCK

Monilta lähtee hiuksia nyt enemmän kuin normaalisti - mutta miksi?

13.10.2023 10:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Syksyisestä sulkasadosta ei tarvitse huolestua.

Lehdet eivät ole ainut asia, jotka putoavat syksyn tullen. Pimenevien iltojen lisäksi syksy tuo tullessaan monille hiustenlähtöä. Vaikka hiustuppo harjassa voi säikäyttää, et ole asian kanssa yksin.

Ihotautilääkäri Christian Merkel kertoo Glamour julkaisulle yhä useamman naisen hakevan apua hiustenlähtöön näin syksyä kohden. Ihmiset saattavat olla hyvin huolissaan tippuvista hiuksista, jos se tapahtuu heille ensimmäistä kertaa. 

Mutta mistä hiustenlähtö sitten johtuu? 

Erityisesti naisilla on havaittu niin sanottua kausittaista hiustenlähtöä. Se ajoittuu Merkelin mukaan aina samaan aikaan vuodesta, loppukesään tai syksyyn. 

Merkel mainitsee mahdollisiksi teorioiksi ilmiölle evoluution ja ihmisen DNA:n. Teorian mukaan ihmisen hiukset olisivat turkki, joka vaihtuisi eläinten tavoin vuodenaikojen vaihtuessa. Koska hiustenlähtö toistuu joka vuosi samaan aikaan monilla naisilla, mainitsee Merkel teoriaksi mahdollisesti myös genetiikan. 

Syksyiseen hiustenlähtöön liittyy myös hiusten luonnollinen kasvusykli, jossa hiusten kasvu- ja lepovaiheet vaihtelevat. Ihmisten hiuksista 90 prosenttia on kasvuvaiheessa, joka kestää neljästä kuuteen vuoteen. Sen jälkeen hius siirtyy lepovaiheeseen ja hiustuppi päästää hiuskarvasta irti. 

– Tavallisesti kasvu- ja lepovaiheiden vuorotteluun liittyvää hiustenlähtöä ei voi havaita, koska päähän jää sama määrä hiuksia. Loppukesästä ja syksyllä monilla naisilla on kuitenkin enemmän hiuksia lepovaiheessa, selventää Merkel. 

Lepovaiheessa olevat hiukset lähtevät helpommin irti, minkä vuoksi hiustenlähtö on syksyisin runsaampaa. Hiustenlähtöä vauhdittaa myös auringon voimakas säteily kesällä. 

(kuva: SHUTTERSTOCK)

Kasvusyklistä johtuva hiustenlähtö on normaalia eikä siihen tarvitse reagoida välittömästi. On olemassa hiustenhoitotuotteita, jotka voivat edesauttaa hiusten kasvua, mutta Merkel painottaa ennaltaehkäisyn olevan parempi keino kuin jälkihoito. Hiuksia voi vahvistaa ennaltaehkäisevästi hiustenhoitotuotteilla sekä oikeanlaisella ravinnolla. 

On myös hyvä muistaa, että ihmiseltä voi lähteä normaalisti satakin hiusta päivässä. 

Lue myös: Emily Ratajkowskin uusi hiusväri on täydellinen valinta tulevaa syksyä varten

Lue myös: Näyttelijä Salma Hayek juhlisti leikkisästi harmaita hiuksiaan Instagram-tilillään

Lue myös: Kaikki haluavat nyt Matildan hiukset - ruotsalainen suunnannäyttäjä takoo tulosta henkilöbrändillään, jota seuraavat miljoonat silmäparit

Lähde: Glamour

Kilpailut

Uusimmat