Kuva: Sanni Seppä

Pehmoainon tyyliin ei kuulu pikamuoti - paljastaa, mistä tekee parhaat kirppislöytönsä

16.06.2024 14:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Pehmoainon eli Aino Morkon tyylissä yhdistyvät sekä punk että menneiden aikakausien eleganssi.

Artisti Pehmoaino, eli Aino Morko, 22, rakastaa eri estetiikkoja, venyttää rohkeasti pukeutumisen rajoja ja leikittelee mielellään eri aikakausien tyylisuuntauksilla. Inspiraatiota pukeutumiseen hän löytää esimerkiksi Euroopan 1800-luvun taideaikakausista, joista tuttuja elementtejä hän sekoittaa mielellään rosoisiin, "emoksikin" miellettyihin elementteihin. Tyyli-inspiraatiota hän saa myös vanhoista valokuvista ja mummoiltaan.  

- Tykkään yhdistää pehmeitä ja kovia asioita. Olen ollut aika emo. Olen kuunnellut paljon emomusiikkia ja ollut siinä tosi sisällä. Tuntuu, että se on myös sellainen juttu, joka mulla kantaa edelleen, Morko kertoo tyylistään.  

- Tulee hyvä olo, jos mulla on sellainen fiilis, että vaatteeni ovat tietyllä tavalla ajattomat – silleen, että mun mummi voisi ajatella, että toi on kiva asu. Ja yhtä aikaa siihen voi yhdistää jotain tosi karua tai punkimpaa, hän kuvailee.  

Morkon tyylin kulmakiviin kuuluvat myös maanläheiset sävyt, kuten valkoinen, ruskea, harmaa ja musta. Artistille on tärkeää, että vaatteita pystyy yhdistelemään huolettomasti. Luottoasu muodostuu farkuista, hameesta ja tiukasta yläosasta. 

Pehmoainon luottoasuun kuuluvat farkut ja hame. (kuva: Sanni Seppä)

Morko on aina tykännyt myös rikkoa pukeutumisen rajoja. Hän ei ymmärrä, miksi tiettyihin tilanteisiin tai juhliin pitäisi pukeutua jollain tietyllä tavalla. Ei ole mitään järkeä esimerkiksi naisena pukea korkokenkiä vain siksi, että jokin juhla "vaatisi" sitä. 

- Muistan, kun pääsin ripiltä, niin minulla oli tennarit ja sellainen urheilumekko. Minulle oli tärkeää jotenkin rikkoa sitä [kaavaa]. Minua on aina kiinnostanut asukoodien rikkominen, se on kivaa, hän sanoo. 

Morkon tyylistä löytyy myös herkempiä elementtejä, kuten esimerkiksi tämä kaunis pitsikaulus. (kuva: Sanni Seppä)

Morko haluaa, että hänen vaatekaapistaan löytyy vaatteita, joita hän pystyy yhdistelemään huoletta. (kuva: Sanni Seppä)

Morko ei ole ostanut pikamuotia sitten yläasteen. Kyseessä on sekä makuasia että arvovalinta: hän haluaa ostaa vain sellaisia vaatteita, joista hän oikeasti pitää pidemmänkin aikaa. Uutena hän ostaa ainoastaan alusvaatteita tai muutamia tuotteita tuttujensa vaatemerkeiltä.  

- Mulla on mennyt aika kauan aikaa kerätä sellainen vaatekaappi mikä mulla on, koska olen yksitellen etsinyt jotain vaatetta ja löytänyt sen. Monet vaatteet, jotka olen löytänyt vaikka 16-vuotiaana ovat mulla edelleen käytössä.  

(kuva: Sanni Seppä)

Morkon rakkain tyyliaarrekin on peräisin yläasteajoilta.  

- Tyyliaarteeni on yksi lempipaitani. Olen ostanut sen Oulun kierrätyskeskuksesta joskus ehkä 9. luokalla ja käytän sitä edelleen. Se on turvapaitani. Se on minusta tosi hieno ja mitä vanhemmaksi se menee, sitä paremman näköiseksi se muuttuu.  

Kirpputoreilta löydettyihin vaatteisiin syntyy Morkon mielestä myös erilainen tunneside kuin pikamuotiin. Kirpparilta löydettyä uniikkia vaatetta ei usein pysty noin vain korvaamaan ja näin ollen siitä luopuminen olisi myös vaikeampaa. Vanhat vaatteet myös yleensä menevät hänestä ajan saatossa vain paremmaksi. 

- Tykkään paljon kulumasta, eikä minua haittaa yhtään reiät tai tahrat. Ne näyttävät vain elämää. 

Parhaat löytönsä hän tekee esimerkiksi kierrätyskeskuksista ja SPR:n Konteista. Morkon kotikaupungista Oulustakin löytyy ihania kirpputoreja: Järkikirppis, Pivis Vintage Shop ja Kirpparilla.fi. Myös 1900-luvun vaatteita myyvä helsinkiläinen vintageliike Play It Again By Sam on Morkon mieleen.  

- Siellä on minusta tosi hienoja vaatteita. Se on kuin aikamatka, se koko liikkeessä käynti. Siellä on niin paljon tosi vanhoja vaatteita, kuten korsetteja ja alusmekkoja. Tuon ajan alusmekot ovat ihan käsittämättömän hienoja. 

Tämä musta paita on yksi Morkon rakkaimpia tyyliaarteita. (kuva: Sanni Seppä)

Paidan hihat ovat rispaantuneet käytössä, mutta se on Morkosta vain hyvä asia. (kuva: Sanni Seppä)

Morko rakastaa myös mustia kenkiä. New Rockin ikoniset paksupohjaiset kengät tuovat helposti asennetta asuun kuin asuun. (kuva: Sanni Seppä)

Sen lisäksi, että Morko sanoittaa omat kappaleensa, paistaa hänen puheissaan halu tarinallisuuteen myös vaatteiden suhteen. Hän myöntääkin olevansa aikamoinen nostalgikko.   

- Mua kiinnostaa paljon se, kenen joku vaate on ollut aikaisemmin ja mistä se on tullut. Sitähän en yleensä saa tietää, mutta se on asia, jota mietin paljon, hän pohtii kirppislöydöistään. 

- Musta on kiva miettiä, että mun vaatteilla on joku tarina ja joku, joka on kantanut niitä ennen minua.

Pehmoainon tunnetuimpia biisejä ovat muun muassa Haluun takas mun perhoset, Päivänvaloo ja Mietin sua pahalla. (kuva: Sanni Seppä)

Lue myös: Yksi tyyliaarre on kulkenut Sini Yaseminin mukana jo 13 vuotta: "Siinä on tosi paljon tunnearvoa"

Lue myös: Miten vieraan olisi hyvä pukeutua rippijuhliin? Tapakouluttaja kertoo

Lue myös: Testasimme 5 nudemeikkiin sopivaa huulipunaa ja löysimme suosikkimme - "Levittyy kuin unelma"

Kilpailut

Uusimmat