Talvi saapuu: Olethan jo suojannut kenkäsi? Katso vinkit

07.11.2013 16:45 - Katariina Näreaho

Lumi- ja loskakelien alkaessa katuja aletaan suolata. Suola on oiva apu liukkautta vastaan taistelussa, mutta valitettavan vahingollista nahkakengille. Siksi talvikenkien suojaus on hyvä tehdä oikein, jotta kenkien käyttöikä ei jää yhteen talveen.

Näin hoidat nahkakenkiäsi

1. Aloita kenkien hoitaminen puhdistamalla kengät ulkopuolelta. Harjaa lika ja pöly pois tai pyyhi tarvittaessa kostealla liinalla ja puhdistusaineella. Anna kuivua.

2. Levitä kengän pinnalle nahkarasva tai -balsami sienellä. Kiillota lopuksi pehmeällä liinalla ja anna kuivahtaa. Markkinoilla on myös voiteita, jotka sisältävät väriä. Jos käytät sellaista, voit jättää seuraavan kohdan väliin.

3. Lankkaa kengät sopivan sävyisellä lankilla. Työskentele pieni osa kerrallaan, sillä lankki kuivuu nopeasti. Aloita kantapäästä ja hiero voide kengän sivuja kohti sienen tai pehmeän liinan avulla. Kun olet levittänyt lankin kaikkialle, voit lopuksi käydä läpi koko kengän liinalla kiillottaen.

4. Suihkuta lopuksi kosteussuoja koko kengälle. Ainetta ei ole hyvä hengittää, joten tee käsittely ulkona. Anna suihkeen kuivahtaa ja tarvittaessa toista käsittely. Mokkanahkaiset kengät voivat tarvita jopa kolme kerrosta suoja-ainetta. Kosteussuojaa on hyvä lisätä pitkin talvea, jotta kosteus ja lika eivät pääse imeytymään nahkaan. Päivittäisessä käytössä olevat nahkakengät tulisi suojata talvikeleillä noin kahden viikon välein.

Suolan aiheuttamia rantuja kengissä? Toimi nopeasti

1. Kuivaa jalkineet talouspaperilla. Kostuta paperituppo, purista kuivaksi ja painele sillä suolarantua. Raitaa ei valitettavasti aina saa kokonaan pois, mutta sen voi saada haalistumaan.

2. Jos raita on yhä näkyvä, voi kengän kiillottaa värivoiteella. Suihkuta lopuksi vielä suoja-aine.


Nämä ja muut vinkit arkisiin askareihin löytyvät Suuresta niksikirjasta (Gummerus).

Kilpailut

Uusimmat