Kauneuden kääntöpuoli - tekoripset voivat tuhota silmäsi

02.12.2013 15:15 - Linda Arponen

Tekoripset kaunistavat, mutta niiden käytössä piilee myös vakavia vaaroja.

Yhä useammat naiset käyttävät nykyään tekoripsiä. Monet eivät kuitenkaan tiedä tai välitä niistä ongelmista, joita ne voivat aiheuttaa silmille.

Omien silmäripsien vahingoittuminen

Monissa kauneushoitoloissa käytetään formaldehydiä tekoripsien kiinnittämiseen. Tämä ja muut kemikaalit voivat aiheuttaa vahinkoja luonnollisille silmäripsille. Ripset voivat haurastua ja katketa tai jopa irrota ennen aikojaan.

Likaisuus

Tavalliset silmäripset estävät lian ja haitallisten aineiden pääsyn silmiin. Tekoripsiin ne kuitenkin jäävät kiinni, jolloin nämä haitalliset aineet jäävät ripsiin asumaan. Samalla ne voivat haitata silmiä, mikä voi pahimmillaan johtaa jopa sokeuteen.

Allergiset reaktiot

Liima-aineet voivat aiheuttaa ärsytystä, josta voi seurata allergisia reaktioita, kuten sidekalvontulehdusta, sarveiskalvontulehdusta ja silmien punoitusta. Jälkimmäinen on yleisin ongelma tekoripsien käytössä.

Tekoripset voivat häiritä myös päivittäisiä rutiineja, kuten kasvojen pesua, peseytymistä ja uimista. Jotkut naiset käyttävät jatkuvasti tekoripsiä sen vuoksi, että he ovat menettäneet alkuperäiset ripsensä juuri edellä mainittujen syiden vuoksi.

Kutiava iho

Tekoripsien kanssa käytettävät liimat voivat johtaa pysyvään kutiavaan ihoon, joka ei vain ärsytä, mutta voi johtaa myös tulehduksiin. Jatkuva kutina pakottaa raapimaan, jolloin kynsien alle ja ihoon tarttuvat virukset ja bakteerit voivat aiheuttaa muun muassa silmien vuotamista, turpoamista ja silmäripsien kaljuuntumista.

Iiriksen tummeneminen

Iiriksen tummuminen on yksi tekoripsien aiheuttamista harvinaisista vaaroista. Sekä ripsien että liima-aineiden kemialliset aineet voivat muuttaa pysyvästi iiriksen pigmenttikerrosta aiheuttaen sen tummentumista.

Infektiot

Vaikka tekoripset näyttävät kauniilta eivätkä välttämättä vaadi maskaraa, voivat ne aiheuttaa lukemattomia bakteeri-, virus- ja sieni-infektioita.

Asiantuntemuksen puute

Tekoripsien vaarat vähenevät, mikäli ammattilainen laittaa ne silmiin. Valitettavasti vain 5-10 prosenttia ihmisistä on kuitenkin tarpeeksi ammattitaitoisia tähän.

Lähde: MedicoPk.com

Kilpailut

Uusimmat