Kuinka vaarallista kynsien pureskelu oikeasti on?

01.03.2015 14:15 - Linda Arponen

Pureskeletko kynsiäsi? Tavasta kannattaisi hankkiutua eroon mahdollisimman pian.

Kynsien pureskelu saattaa olla yleistä, mutta sen ei pitäisi olla. Kynnet voivat olla likaiset ja niiden on tarkoitus suojella sormenpäitämme. Kynsien pureskelu kannattaisi lopettaa myös seuraavien syiden vuoksi:

Kynsien pureskelu lisää tulehdusriskiä

Mieti, mitä kaikkea koskettelet päivän aikana ja sitä, että seuraavaksi samat asiat siirtyvät suuhusi. Mikä pahempaa, kynsiesi alla saattaa piillä kaikenlaisia bakteereita, kuten salmonellaa ja kolibakteeria. Ja ne voivat sairastuttaa vakavamminkin.

Kynsien pureskelu saattaa aiheuttaa myös sormitulehduksia, jolloin sormet voivat pahimmillaan turvota ja niihin voi kertyä mätää.

Kynsien pureskelu voi vahingoittaa hampaita

Jos olet krooninen kynsien pureskelija, voi hampaittesi muoto muuttua ja niiden kunto heikentyä. Lisäksi pureskelu saattaa siirtää leukaluita niin, että hampaat osuvat huonosti yhteen pureskellessa. Ajan myötä tämä voi johtaa myös kroonisiin kipuihin.

Kynsien pureskelu voi olla merkki jostain vakavammasta

Vuonna 2012 American Psychiatric Association (Amerikan psykiatrinen yhdistys) luokitteli kynsien pureskelun yhdeksi pakko-oireisen häiriön muodoksi. Vaikka olet siis todennäköisesti vain tylsistynyt tai stressaantunut pureskellessasi, voi kyseessä olla myös varoitusmerkki piilevästä mielenterveyden häiriöstä.

Lue myös: 7 syytä, joiden vuoksi kynsilakkasi kuluu pois liian nopeasti

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat