Kuva: Mikko Räsänen

Suomen kovin eurodance-tähti täyttää 50 vuotta: "Nykyään viisikymppinen ei ole enää ikäloppu!"

21.09.2017 22:32 - Mikko Räsänen

Waldon piti palaa loppuun kaksi kertaa ennen kuin oppi kuuntelemaan itseään ja omaa jaksamistaan.

Musiikkifanit tuntevat Marko Reijosen Waldona, Suomen ehkä menestyneimpänä dance-artistina. Reijonen täyttää 50 vuotta 26. syyskuuta. Kun häntä katsoo nyt rennossa lippislookissaan, ei uskoisi, että miehellä on ikää jo puoli vuosisataa. Sitä ei meinaisi uskoa Reijonen itsekään.

- Viisikymppinen on tänä päivänä ihan eri näköinen kuin 50 vuotta sitten. Silloin tuon ikäinen oli ihan ikäloppu niin ulkonäöllisesti kuin ajatusmaailmallisesti. Nyt asia on toisin, hän miettii.

- Ei minulla ole ikäkriisiä. Saa tehdä duunia niin nuorekkaassa ympäristössä. Kolme palkkatyötäni pitävät minut nuorekkaana.

Päätyönään Reijonen myy yrityksille, urheiluseuroille ja tapahtumille promovaatteita. Viikonloppuisin hän taas keikkailee Waldo’s People -yhtyeensä keulamiehenä. Kolmas työ on radiojuontajana Radio Novalla, missä hän ajoittain tuuraa Oku Luukkaista huippusuositun ysäriohjelman Retroperjantain juontajana.

Vaikka Waldo on Retroperjantaissa äänessä vain ajoittain, kuuluu hän jo niin olennaisena osana Retroperjantai-perheeseen, että kun ohjelman ympärille alettiin suunnitella marraskuussa järjestettävää valtavaa miittiä (lue lisää täältä), oli itsestään selvää, että myös Waldon pitää olla siellä esiintymässä ja tapaamassa faneja.

- Tuo juontohomma on ollut todellinen piristysruiske tälle vuodelle.

Reijosen elämä keikkamuusikkona ja radiojuontajana ei ole aivan tavallista arkea normiduunareiden työhön verrattuna. Kaikki eivät tiedä, että Reijosen epätavallinen elämä alkoi jo kauan ennen kuin hänestä tuli muusikko. Syynä tähän oli hänen isänsä Heikki ”Hessu” Reijonen, joka joutui työnsä puolesta olemaan tekemisissä julkkisten kanssa. 

- Faijalla oli 70-luvulla yksi aikakautensa suurimmista mainostoimistoista. Hänen asiakkainaan olivat muun muassa Yhtyneet kuvalehdet ja Finnair, eli todella suuria asiakkaita jo siihen aikaan.

Isän työn kautta koko perhe pääsi näkemään viihdemaailmaa ja julkisuudesta tuttuja henkilöitä.

- Isä tutustui jo silloin 70-luvulla julkkiksiin. Meidän olohuoneen sohvalla on päätään selvittänyt muun muassa nyrkkeilylegenda Purtsi Purhonen ja Grönin Eikka silloin, kun molemmilla oli vähän korkki löysällä, eivätkä uskaltaneet mennä kotiin. He saattoivat tulla yöllä meille ja nukkua päänsä selväksi olohuoneen sohvalla.

Marko oppikin jo lapsena näkemään, että suurimmatkin julkkikset ovat kulissien takana aivan tavallisia ihmisiä.

- Olen kasvanut tuohon maailmaan sisään. Ei minullakaan ole koskaan ollut keltaista nestettä päässä, vaan iskä opetti jo nuorena, että jokainen juttu pitää nöyrästi ansaita omalla työllä.

Suuri yleisö muistaa Hessu Reijosen erityisesti miehenä, joka toi 90-luvulla Kauniit ja Rohkeat -tähtiä Suomeen. Ajatus julkkisten tuomisesta syttyi hänelle jo 80-luvulla. Ensimmäinen Suomeen tuotu tähti oli David Hasselhoff.

- Isäni järjesti silloin Lasten messuja. Hän yritti miettiä, mikä olisi sellainen vetonaula, jolla saisi messujen osastot täyteen. Ritari Ässä oli silloin kova juttu ja myös oma suosikkisarjani. Siitä faija sai idean tuoda hänet Suomeen ja messuille.

- Meidän perheessä ideoilla on aina tapana karata käsistä. Faija nukkui aina niin, että hänellä oli yöpöydällä sängyn vieressä kynä ja lehtiö. Hän sai kuningasideat aina herätessään keskellä yötä, ja halusi kirjoittaa ne heti muistiin, että muistaa oivallukset vielä aamulla.

Yksi tuollainen idea oli David Hasselhoffin tuominen Suomeen. Hessu Reijonen ei vain keksinyt villiä ja täysin vallankumouksellista ideaa, vaan hän myös onnistui ottamaan yhteyttä Hasselhoffiin ja pian tv-tähti oli matkalla Suomeen.

Piskuisessa Suomessa ei oltu totuttu siihen, että kansainväliset julkkikset käyvät täällä. Kun sitten itse Ritari Ässä saapui maahan ja hänen kerrottiin esiintyvän Lasten messuilla Espoon Dipolissa, lähti kansa liikkeelle sankoin joukoin.

- Ihmisiä oli tulossa niin paljon, että Dipoli olikin hetkessä aivan liian pieni paikka. Mainoksissa oli kerrottu, että Ritari Ässä on paikalla ja perheet olivat lähteneet liikkeelle. Jono Dipolin edessä oli satojen metrien mittainen, ehkä parhaimmillaan jopa kaksi kilometriä. Marko muistelee.

Tilanne oli kaikkea muuta kuin toivottu. Messupäivänä sattui vielä olemaan lähes 30 asteen paukkupakkanen. Osa paikalle saapuneista perheistä ei ollut varautunut jonottamiseen ja oli pukeutunut liian kevyesti pakkaseen. Tilanne alkoi jo olla vaarallinen.

- Sisälläkin oli täysi kaaos ja messuosastoja kaatui. Sisään ei voinut ottaa enempää porukkaa, ja ulkona pakkasessa värjötteli satoja perheitä. Muistan, miten Davidilla oli nilkkoihin asti ulottuva turkki. Hän otti vahtimestarin kovaäänisen ja kiipesi Dipolin katolle kuuluttamaan ihmisille, että menkää kotiinne, koska tänne ei enää mahdu.

Hasselhoff saanut vuosien aikana paljon negatiivista julkisuutta päihdeongelmansa ja siihen liittyvien sekoilujensa takia. Marko Reijonen näki kuitenkin Dipolissa toisen puolen tähdestä.

- Hän oli todella nöyrä maailmantähti. Joku toinen ei olisi piitannut ulkona olevista ihmisistä ja ajatellut, että he ovat järjestäjän ongelma, mutta hän kiipesi noiden ihmisten takia paloportaita pitkin katolle.

Reijosten perhe isännöi Hasselhoffin vierailua alusta loppuun.

- Faija piti tähdistä aina viimeisen päälle huolta. Davidia varten oli varattu hienosta venäläisravintolasta kabinetti ja tarkoitus oli mennä sinne syömään. Hän yllättikin ilmoittamalla, että ei halua mitään virallista vaan ehdotti, että menisimmekin meille kotiin, ottaisimme rennosti ja pelaisimme jotain pelejä.

Toivetta toteltiin ja perheelle tuli kiire, koska Reijosten Itä-Pakilassa sijaitseva koti ei ollut valmis ottamaan vastaan maailmantähteä.

- Mutsillehan tuli hirveä paniikki. Koska koko perhe oli raatanut messujen ympärillä, ei kotona oltu tehty mitään. Paikat oli sotkussa ja jääkaappi tyhjä. Menimme kotiin tekemään todellisen pikasiivuoksen, eli kasasimme kaikki tavarat ja tungimme ne voimalla vaatekaappeihin. Pikkusisko lähetettiin kauppaan ostamaan ruokaa.

Lopulta David Hasselhoff seisoi Reijosten eteisessä.

- Amerikkalaisilla on tapa, että heti sisään tultua tehdään sight seeing eli katsellaan paikat. Meidän kodissa ei tosin ollut paljoa katsottavaa, koska se oli ihan tavallinen rivarin pääty. Mutta David kuitenkin kiersi huoneet ja päätyi sitten avaamaan vaatekaapin oven, josta kaikki kiireessä pakkaamamme vaatteet vyöryivät hänen päälleen, Marko muistelee nauraen.

Nuorelle Markolle tuo ilta oli ihmeellinen kokemus. Hän seurasi viikottain Ritari Ässää televisiosta, ja nyt tuo sama henkilö istui heidän keittiössään syömässä siskonmakkarakeittoa. Ruuan jälkeen David ja Marko pelasivat olohuoneen lattialla lautapelejä.

- Jossain vaiheessa äitini pyysi viemään roskat. David tarjoutui vapaaehtoiseksi. Hän kysyi ohjeet, mistä löytää roskiksen ja meni ulos. Pihalla oli alkanut kova kuhina, kun siellä oli tunnistettu roskapussin kantaja. David vielä osasi ottaa ihmiset, ja oli mennessään moikkaillut muille. Naapurinpojat olivat kuulemma olleet ihan paskanjäykkinä ja miettineet, mitä täällä oikein tapahtuu.

David Hasselhoff Reijosten kotona Itä-Pakilassa. (kuva: Marko Reijosen kotialbumi)

Roskapussin vieminen olikin ollut virhe. Kun pihapiirissä levisi tieto, että David Hasselhoff on Reijosten asunnossa, alkoi naapuristossa tapahtua.

- Roskapussin viemisestä oli kulunut vain tovi, kun olimme pöydän ääressä syömässä jälkiruokaa. Silloin ikkunoittemme takaa alkoi näkyä pieniä kurkistelevia naamoja. Äidin ruusutkin tallottiin, kun lapset yrittivät nähdä sisälle. Siinä vaiheessa todettiinkin, että ehkä nyt on parempi lähteä hotellille.

(artikkeli jatkuu seuraavalla sivulla)

Kilpailut

Uusimmat