Kuva: Eurovision.tv

Bulgaria tähtää viisuvoittoon tänä vuonna jopa Suomea totisemmin - mukana laulajia Amerikasta asti

23.03.2018 18:45 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Bulgaria ampuu kovilla tämän vuoden Euroviisuissa. Bulgarialla oli allaan kova ennakkohype jo ennen kuin se edes oli julkistanut edustusartistiaan tai -kappalettaan. Vähät tiedot, mitä kappaleesta oli annettu, riittivät nostamaan Bulgarian vedonlyöntitilastojen ykkössijalle. Nyt kappaleen oltua julki parin viikon ajan se on pudonnut kuudennelle sijalle tilastoissa.

Bulgariaa edustaa Lissabonin viisuissa varta vasten Euroviisuja varten kasattu Equinox-ryhmä kappaleella Bones. Modernisti sykkivän kappaleen kirjoittajista löytyy Borislav Milanov, joka oli vastuussa myös Bulgarian kahdesta aiemmasta edustusviisusta. Vuonna 2016 Poli Genovan If Love Was a Crime sijoittui neljänneksi, ja viime vuonna Kristian Kostov lauloi Beautiful Mess -kappaleella itsensä toiselle sijalle. Mies on kirjoittanut euroviisukappaleita myös muille maille.

Equinox kokoaa yhteen viisi eri taustoista tulevaa laulajaa. Kolme laulajista on bulgarialaisia ja kaksi yhdysvaltalaisia. Laulajien joukossa on X Factor -voittajaa, musikaalinäyttelijää ja entistä poikabändiläistä. Ryhmän mukaan Equinoxissa onkin kyse ihmisten yhteen saattamisesta, myös laajemmalla skaalalla.

- Bones-kappaleen viesti on ihmisten ykseys. Se tuo yhteen ihmisiä eri taustoista. Ihmisiä, joilla on erilaiset tarinat, erilaiset kamppailut ja erilaiset voitot, kertoo yksi Equinoxin laulajista Johnny Manuel.

- Kappale kertoo rakkaudesta, joka on niin vahvaa, että se ylittää kaikki materiaaliset asiat, sanoo toinen solisti Vlado Mihailov.

Arvio:

Bulgaria ottaa Euroviisut tänä vuonna jopa totisemmin kuin Suomi. Bones-kappaleen taustavoimilla tuntuu olevan mieletön voitonhalu, ja voittoon Bulgaria tähtää vääntämällä kaikki nupit kaakkoon ja luottamalla Krista Siegfridsin suomalaisille lanseeraamaan more is more -asenteeseen. Nyt ei riitä yksi laulaja, tarvitaan viisi. Nyt ei riitä bulgarialaiset, otetaan mukaan amerikkalaisia. Nyt ei riitä se, että lauletaan kahdesta rakastavaisesta, nyt syleillään koko universumia. Eikä nyt todellakaan riitä kakkossija, nyt mennään päätyyn asti.

Mutta mennäänkö? Voiko viisuvoittoon päätyä tällaisella laskelmoinnilla? Veikkaan, että ei, mutta ei se mahdotontakaan ole. Bones on nimittäin oikeasti vahva kappale. Tuotannollisesti kappale on ensiluokkaista, synkkää elektropoppia. Ensimmäisen kertosäkeen lopussa kappaleeseen mukaan tulevat syntikkaiskut ovat todennäköisesti parasta, mitä tämän vuoden kappaleiden instrumentaalitaustat tarjoavat.

Kappaleessa on kuitenkin muutama ongelma. Ensimmäinen on se, että Bones ei tartu heti ensikuulemalla, toisin kuin viisubiisin pitäisi. Se hiipii pikkuhiljaa kuulijan alitajuntaan ja yhtäkkiä sitä vain huomaa, että kappaleen haluaa kuulla uudestaan ja uudestaan. Suurin osa viisukatsojista ei koskaan tule kuulemaan kappaletta niin monta kertaa, joten monen korvissa se ei koskaan saavuta täyttä potentiaaliaan. Toinen ongelma ei välttämättä häiritse kovinkaan montaa katsojaa, mutta itselleni kappaleen avaussäkeet ”Love is like a black hole / Everything is dark” on ongelma. Se nyt vain on aika kökköä lyriikkaa, ja vielä kappaleen aloittavina sanoina se luo heti pienen hyljintäreaktion kappaletta kohtaan.

Kolmas mahdollinen ongelma liittyy esitykseen. Equinox on kasattu vain Euroviisuja varten, joten laulajat eivät välttämättä ehdi kunnolla hitsautumaan yhteen ja tämä voi näkyä viisulavalla. On vaara, että laulajat näyttävät pikemminkin sooloartisteilta, jotka yrittävät laulaa toisiaan suohon toinen toistaan korkeammilla nuoteilla. Toivottavasti Equinoxin poppoolle on aikataulutettu monta tutustumisleikkejä sisältävää yhteistä baari-iltaa ennen semifinaalia, sillä yhtenäisyydestä laulavan ryhmän toivoisi olevan yhtenäinen ryhmä.

Lue aiemmat viisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Israel on vedonlyöjien ykkössuosikki viisuvoittajaksi - esitys on varmasti tämän vuoden puhutuin

Lähteet: Eurovision.tv, Eurovision World, Wikipedia, Eurovision Lemurs

Kilpailut

Uusimmat