Kuva: Mikko Räsänen

Kommentti: Elegantti, elegantimpi, Egotrippi

31.03.2018 10:55 - Mikko Räsänen

Voice.fi:n Mikko Räsänen kävi ikuistamassa neljännesvuosisataa juhlivan Egotripin Tavastia-klubilla.

Kun minä joskus kauan sitten täytin 25 vuotta, olin vasta kunnolla alkamassa ymmärtää, kuka olen, mitä haluan ja minne olen menossa. Egotrippi-yhtye saavuttaa tänä vuonna tuon saman neljännesvuosisadan merkkipaalun. Tuntuu, että yhtye on aikuistuvien ihmisten tavoin elinkaarensa aikana kasvanut, kehittynyt ja etsinyt ilmaisunsa rajoja. Se vanha ydin on tallella, mutta sen päälle on rakentunut paljon, ja Egotrippi on vain parantunut vuosi vuodelta, sillä viimeiset kolme studioalbumia ovat esitelleet yleisölle sellaisia mestariteoksia kuin Mestaripiirros, Vuosi Nolla ja Valtatie

Eilen Egotrippiä Tavastialla katsoessa mietin, mikä adjektiivi kuvaisi yhtyettä parhaiten. Tajusin, että se on "elegantti". Bändissä kaikki on viimeisen päälle tyylikästä. Sävellykset ovat mietittyjä, sanoitukset sielukkaita ja stemmat soivat harmonisesti. 

Voice.fi:n haastattelussa käynyt yhtye kuvailikin, että bändin tekemisessä keskiössä ovat soittajien sijaan aina kappaleet. 

- Me olemme kaikki omissa instrumenteissamme sellaisia soittajia ja suhtaudumme musiikkiin niin, että se instrumentti ei ole niin tärkeä vaan se biisi on. Sinun pitää soittajana yltää siihen biisiin, kitaristi-laulaja Knipi Stierncreutz kuvaili. 

Jokaista instrumenttia käytetään harkitusti ja eilenkin Tavastialla nautin suunnattomasti esimerkiksi siitä, miten Vuosi Nolla -albumin kappaleissa kitara on nostettu tyylikkäästi etualalle. Kun mustissa kauluspaidoissaan ja pikkutakeissaan orkesterikin on vähäeleisen tyylikäs, voi tämän tittelin antaa ilman soraääniä: Egotrippi on Suomen elegantein yhtye. 

Koska eilinen keikka oli osa yhtyeen 25-vuotisjuhlallisuuksia, ei ollut ihme, että keikalla kuultiin kappaleita bändin kaikilta levyiltä. Kun bändi soittaa suurimpia hittejään, ei settiin heikkoja lenkkejä mahdu. Eilen nuo suuret hitit soivat juuri niin hienosti kuin saattoi odottaa. Erityisiä herkkupaloja olivat suurimpien hittien takaa He istuivat puiston penkillä -kappaleen sovittaminen slovariksi sekä Mustat varjot. Jälkimmäisen kappaleen olen kuunnellut monta kertaa, mutta eilen Tavastialla tuo kappale, valot ja tunnelma tekivät jotain, mikä sai ihon kananlihalle ja vei biisin ennenkokemattomiin sfääreihin.

Juhlakeikalla oli myös arvoisensa encoret. Kun yleisö huusi yhtyeen takaisin lavalle ensimmäisen kerran, sai se kuulla suuret hitit Mestaripiirros, Matkustaja ja Nämä ajat eivät ole meitä varten. Bändi huudettiin takaisin toistamiseen, ja jälkimmäisillä encoreilla Ovet ja Gloria saattelivat yleisön kotimatkalle harmonisen sielukkaissa tunnelmissa. 

Katso alta kuvia konsertista sekä keikan kappalelista.

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

Konsertin biisilista:

1. Vieläkö mut voi pelastaa?
2. Ennen ja nyt
3. Uusi aamu
4. Asunto 35
5. Käytettyä ilmaa
6. Sininen
7. Vuosi nolla
8. Valtatie
9. Mustat varjot
10. He istuivat puiston penkillä
11. Asfaltin pinta
12. Arvoitus
13. Maailmanloppua odotellessa
14. Moulaa!
15. Pikkuinen
16. Unihiekkaa
17. Tällaisena iltana
18. Tänään ei kukaan vastaa
19. Mitä siitä jos ei rahat riitä
20. Flipperikuningas
21. Koivuniemen herra
22. Älä koskaan ikinä

Encore 1:
23. Patja
24. Mestaripiirros
25. Matkustaja
26. Nämä ajat eivät ole meitä varten

Encore 2:
27. Ovet
28. Gloria

Lue täältä Egotripin laaja haastattelu, jossa yhtye avaa levyjensä ja kappaleidensa tausta. 

Lue myös: Egotrippi valitsi uransa rakkaimmat kappaleet - kuuntele 25 vuoden parhaat helmet

Kilpailut

Uusimmat