Kuva: Eurovision.tv

Romaniaa uhkaa nykymuotoisten Euroviisujen huonoin tulos - ei ole ennen karsiutunut finaalista

03.05.2018 20:45 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Romaniaa tänä vuonna Euroviisuissa edustaa rock-yhtye The Humans kappaleella Goodbye. Kappale kuullaan kilpailun toisessa semifinaalissa 10. toukokuuta, ja vedonlyöjien mukaan on siinä ja siinä, pääseekö Romania finaaliin. Eurovision World -sivuston kokoamalla vedonlyöntisivustojen yhteenvetolistalla Romania on jutun kirjoitushetkellä oman semifinaalinsa 12. sijalla. Kymmenen eniten ääniä saanutta jatkaa semifinaalista 12. toukokuuta käytävään suureen finaaliin.

Jos Romania karsiutuisi finaalista, se olisi maalle historiallisen huono tulos. Siitä lähtien kun Euroviisuihin tuli mukaan semifinaalikarsinta, Romania on edennyt joka vuosi finaaliin asti. Poikkeuksena tosin on vuosi 2016, jolloin maan osallistuminen evättiin kokonaan Romanian yleisradioyhtiön talousongelmien takia.

Yhtye on kertonut, että Goodbye-kappaleen sanat käsittelevät irtaantumista itsetuhoisista ajatuksista ja mielen asettamista rajoituksista. Tässä mielessä kappale on lähellä Saara Aallon Monsters-kappaleen sanoituksia, joissa päästetään irti mielen demoneista ja suunnataan valoa kohti. Tänä vuonna euroviisukappaleiden sanoituksissa sivutaan näiden vakavien aiheiden lisäksi muun muassa sotaa, terrori-iskuja, pakolaiskriisiä ja naisten oikeuksia.

Arvio:

Ollakseen niin tavanomainen kappale Goodbye on melko outo tapaus. Kappaleessa ei ole selkeää kertosäettä ja sen rakenne on muutenkin melko hahmoton. Muuten biisi on kuitenkin turvallista ja radioystävällistä pop-rockia, joten ei tässä mistään proge-revittelystä ole kyse. Kappale soljuu sujuvasti toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos vaivaamatta juuri aivonystyröitä tai jättämättä tunnejälkiä – siitäkin huolimatta, että sanoituksissa on synkkä pohjavire ja tärkeä sanoma.

Hieman häiritsevät nuo masennuksen lamaannuttavasta voimasta kertovat sanoitukset kyllä ovat, kun niitä alkaa tarkemmin ajatella. Lyriikat ovat kuin kokoelma lauseista, joita masentuneelle ihmiselle ei tulisi sanoa. Vai miltä kuulostavat seuraavat lohduttavat neuvot:

”Kuulen, kun itket / Älä itke”
”Miksi et näe kauneutta, joka ympäröi meitä kaikkialla?”
”Avaa sydämesi, ota rakkaus vastaan.”

Lavaesityksestä on tulossa ensimmäisen harjoitusvideon perusteella ihan vakuuttavan näköinen, ellei lavalle raahatut mallinuket sitten luo liian sekavaa vaikutelmaa. The Humansin laulajalta Cristina Caramarculta voi odottaa vahvaa laulusuoritusta, ja hänen stailauksensakin on huomattavasti parempi nyt kuin Romanian omassa karsintafinaalissa. Silti finaaliin pääsy on kaikkea muuta kuin varmaa.

Lue myös: Saara Aallon lopullisesta viisuesityksestä vihdoin ensimmäinen maistiainen! Katso video

Lähteet: Metro.co.uk, Eurovision World, Eurovision World, Wikipedia

Kilpailut

Uusimmat