Kuva: Andres Putting

Saara Aalto saa ylistystä kilpakumppaneiltaan: "Edustaa kaikkea, mistä Euroviisuissa on kyse"

08.05.2018 16:30 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Tällä kertaa euroviisuesittelyssä on nainen, joka ei esittelyjä kaipaa. Saara Aalto on päässyt toteuttamaan pitkäaikaisen unelmansa euroviisuedustuksesta, ja nainen nousee tänään suurelle viisulavalle Lissabonissa kilpailun ensimmäisessä semifinaalissa. Aalto on kirjoittanut Monsters-kappaleen yhdessä ruotsalaisten Linnea ja Joy Debin sekä brittiläisen Ki Fitzgeraldin kanssa. Debit tunnetaan muun muassa vuoden 2015 Euroviisujen voittajakappaleen Heroesin tekijöinä.

Saara Aalto ja Monsters valittiin euroviisuedustajaksi suomalaisittain poikkeuksellisella tavalla. Yle valitsi Aallon suoraan edustajaksi ja kilpailu käytiin kolmen eri kappaleen välillä. Lopputulos ei ollut yllätys, sillä Monsters nautti ennakkosuosikin asemasta ja joidenkin kommentoijien mielestä Monsters oli selkeästi myös Saara Aallon tiimin oma suosikkikappale ja koko kilpailu oli pelkkää silmänlumetta. Uuden musiikin kilpailussa nähty esitys kappaleesta sai paljon kritiikkiä, ja aiemmista puheista poiketen esitys päätettiin pistää kokonaan uusiksi Euroviisuja varten. Tänään viisulavalla nähdään show, joka yhdistelee elementtejä kaikista kolmesta UMK-esityksestä. Mukana ovat Dominossa yleisöä häikäissyt ylösalaisin pyöriminen sekä Queensin näyttävät pyrotehosteet ja rappusia sisältävä lavaste.

Aalto on kertonut, että tapahtumantäyteisessä kolmeminuuttisessa on monia vaaran paikkoja. Eilinen kansainvälisille raadeille suunnattu esitys meni kuitenkin Aallon omien sanojen mukaan täysin nappiin. Puolet Euroviisujen äänistä tulee juurikin näiltä kansainvälisiltä raadeilta, joten eilisen jury show'n esitys oli siinä mielessä yhtä tärkeä kuin tämäniltainen semifinaaliesitys.

Saara Aalto on antanut Lissabonissa ahkerasti haastatteluja, ja ulkomainen media on ollut naisesta hyvin kiinnostunut. Nainen on reippaudellaan, huumorintajullaan ja kielitaidollaan hurmannut fanit ja median edustajat, mutta myös kanssakilpailijansa. Voice.fi on kysellyt Lissabonissa kilpailijoiden mielipiteitä Saarasta, ja ylisanat ovat vastauksissa seuranneet toisiaan.

- Saara on upea, ja meidän Israelin delegaatiomme on koukussa hänen biisiinsä. Soitamme sitä paljon! hehkuttaa voittajasuosikki Israelin Netta.

- Rakastan Saaraa. Hän on todellinen lahjakkuus. Hän pystyy laulamaan 50:llä eri kielellä, ja hän on myös hyvä biisinkirjoittaja ja hyvin nöyrä ihminen, sanoo Ruotsin edustaja Benjamin Ingrosso.

- Saara on niin mukava. Sanat eivät riitä kuvailemaan, kuinka hyvä ihminen ja laulaja hän on, kehuu puolestaan Islannin Ari Ólafsson.

- Hän on hyvin vahva kilpakumppani. Hänellä on upea ääni, ja Monsters on vahva kappale. Se edustaa kaikkea, mistä Euroviisuissa on kyse, sanoo Australian edustaja Jessica Mauboy.

Kehuja siis satelee, mutta riittääkö Aallon esitys finaalipaikkaan? Vedonlyöntitilastojen mukaan Suomi olisi tippumassa finaalista, kun taas fanien listauksissa Suomi on ollut toistuvasti kärjessä. Tämäniltaisen semifinaalin arvioidaan olevan paljon kovatasoisempi kuin torstain toisen semifinaalin, joten ennakkosuosikkejakin luultavasti putoaa jo tänään kilpailusta pois.

Arvio:

Kuten Australian Jessica Mauboy totesi, Saara Aalto todellakin edustaa kaikkea sitä, mistä Euroviisuissa on kyse. Tai ainakin kaikkea, mistä Euroviisujen fanikulttuurissa ja suuren yleisön hieman huvittuneena seuraamassa ilakoinnissa on kyse. Saara on ehdottomasti puhdasverisin viisudiiva, jonka Suomi on koskaan kilpailuun lähettänyt. Hän on vahva nainen, jolla on vahva ja helposti omaksuttavalla sanomalla varustettu kappale. Lissabonin virallisessa viisubilepaikassa Euroclubilla Monstersin tahtiin tanssiessani se kristallisoitui: tämä on valtavan tärkeä kappale monille juuri nyt, vaikka se monelle näyttäytyykin pelkkänä viisuhömppänä. Viisuhömpän ja yleisen kimalluksen alle kätkeytyy kuitenkin valtava tunteiden vyyhti. Suuri osa euroviisufaneista edustaa seksuaalivähemmistöjä, jotka eivät välttämättä omissa maissaan uskalla olla rehellisesti omia itsejään - joissain maissa jopa viranomaisten väliintuloa peläten. Kun nämä ihmiset saapuvat Euroviisuihin ja omasta lesboudestaan avoimesti puhunut nainen julistaa lavalla, että "I ain't scared no more", ainakin sillä hetkellä on helppo vapautua peloistaan. Ja mikä voisi olla sen tärkeämpää? Saara Aalto on erinomainen roolimalli aivan kaikille, mutta erityisesti HLBT-väestölle. He toivottavasti palkitsevat Saaran tänään pisteillä, jotka siivittävät Suomen finaaliin.

Viisukliseitä ei tule siis aliarvioida, sillä niihin kiteytyy paljon fanien yhdessä jakamia muistoja ja sitä kautta yhteisöllisyyttä ja lopulta turvallisuutta. Kun viisudiiva pistää tuulikoneen käyntiin, sadattuhannet fanit tuntevat saapuneensa kotiin. Objektiivisemmin arvioituna täytyy kuitenkin todeta, että viisukliseet eivät välttämättä kanna suureen menestykseen kilpailussa. Esimerkiksi Kyproksen supertyylikkääseen ja -tuliseen esitykseen verrattuna Saara Aallon esitys temppuineen näyttää hieman vanhentuneelta. Ylösalaisin laulaminen on kuitenkin oikeasti hieno kikka, jota tietääkseni kukaan ei ole viisuissa ennen tehnyt. Tuon kohdan herättämä wow-efekti saattaa kallistaa monen äänestäjän vaakakupin Saaran puolelle. Kolmeen minuuttiin on kuitenkin kaikkinensa ahdettu niin paljon tavaraa, että se on samalla sekä uhka että mahdollisuus. Ainakaan katsojille ei tule tylsää, mutta esityksestä voi jäädä myös ylisuorittamisen maku.

Kävi tänään miten kävi, ylpeitä me voimme - ja meidän pitääkin - olla. Saara Aalto on antanut viisuedustukselle kaikkensa ja silminnähden nauttinut joka hetkestä. Kaikkia hän ei tule koskaan miellyttämään, mutta ainakin me viisufanit voimme olla hyvin kiitollisia Saaralle.

Voit lukea aiemmin julkaistut viisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Saara Aallon viisuesityksessä koko ajan vaaran paikkoja - "Onhan tuo riskaabeli"

Lue myös: Saara Aalto paljastaa: ruotsalaiset kosiskelevat viisuedustajaksi

Lue myös: Saara Aallon uusi albumi on harmillisen vaisu - miten käy kansainvälisen tähteyden?

Lähde: Eurovision World

Kilpailut

Uusimmat