Kuva: Andres Putting

Unkarin euroviisuesityksessä nähdään viisuille epätyypillinen temppu - yleisön oltava hereillä

10.05.2018 15:45 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Unkarista kajahtaa tämän vuoden Euroviisujen raskain rock-biisi. Maata edustaa AWS-niminen metallibändi itse kirjoittamallaan Viszlát Nyár -kappaleella (suomeksi "Kesä on mennyt").

AWS on perustettu jo vuonna 2006, ja yhtyeeseen kuuluvat Bence Brucker, Dániel Kökényes, Örs Siklósi ja Áron Veress. Yhtyeen musiikkityylissä kuvaillaan yhdistettävän metallia, psykedeelistä rockia, vaihtoehtorockia ja post-rockia. Yhtye pyrkii musiikillaan välittämään aitoja tunteita äärimmäisestä vihasta aina suunnattomaan iloon asti. Yhtyeen viisukappale on ehdottomasti tuon janan raivokkaimmassa päässä.

Yhtye ottaa lyriikoissaan ja musiikkivideoissaan kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin, ja erityisesti bändi tunnetaan julkisuuskulttuurin vastustamisesta.

Arvio:

Harvoin Euroviisuissa kuulee näin tinkimätöntä raskasta rockia. Yhtye ei todellakaan ole lähtenyt vesittämään musiikkiaan vedotakseen suurempaan yleisömassaan, mitä voi vain arvostaa. Kappale on lajityypissään oikein pätevä, ja onneksi karjumisen seassa on myös tunnistettavaa melodisuutta.

Seurasin paikan päällä Lissabonissa toisen semifinaalin pukuharjoituksia, joissa myös AWS esiintyi. Raivokas esitys nostaa kappaleen vielä aivan uudelle tasolle. Näyttävyyttä esitykseen tuovat lukuisat pyrotekniikkaefektit, joita on luultavasti vielä enemmän kuin ennakkosuosikiksi nousseella Kyproksella.

Lavalla - tai sen ulkopuolella - nähdään esityksen aikana myös jotain, mitä hyvin harvoin Euroviisuissa näkee. Yksi bändin soittajista nimittäin suorittaa niin sanotun stage diven, eli hyppää yleisön käsien varaan lavan edessä. Täytyy toivoa, että yleisö on tuossa kohtaa hereillä, jottei käy köpelösti.

Jos Unkari pääsee finaaliin, sen voi olettaa saavan Suomesta hyvin ääniä. Rock-musiikilla on edelleen suuri kannattajakuntansa, vaikka sitä ei radioiden soittolistoista pystyisi päättelemään, ja nyt onkin vain kyse siitä, katsovatko rock-fanit Euroviisuja. Itse soisin AWS:lle jatkopaikan erittäin mielelläni, vaikka eihän tämä niin sanotusti minun kuppini teetä ole.

Pääset lukemaan aiemmin julkaistuja viisuesittelyjä tästä linkistä.

Lue myös: Viisufinaaliin upeasti päässyt Saara Aalto tunteikkaana - "Tämä on elämäni isoin unelma"

Lähde: Eurovision Official Programme -kirja

Kilpailut

Uusimmat