Kuva: AOP

Räppärin hupaisa hitti yllätti kaikki ja teki Billboard-listahistoriaa - voitti Despaciton

30.07.2019 16:15 - Iiro Myllymäki

Lil Nas X:n Old Town Road on nyt ollut Billboardin listaykkösenä pidempään kuin mikään muu biisi. Hitillä on erikoinen syntyhistoria.

Takavasemmalta ihmisten soittolistoille rynnistänyt räppäri Lil Nas X on tehnyt Billboardin singlelistan historiaa. 20-vuotiaan yhdysvaltalaismiehen Old Town Road -hitti on ollut nyt pidempään Billboardin listan ykkösenä kuin yksikään muu kappale. Kaikkiaan kappale on keikkunut listan ykkössijalla 17 viikkoa. Kieli poskessa tehty kantria ja rapia yhdistelevä biisi on eri versioillaan kerännyt Spotifyssa satoja miljoonia striimejä.

Aiemmin Billboard-ennätystä pitivät hallussaan Luis Fonsin, Daddy Yankeen ja Justin Bieberin Despacito vuodelta 2017 ja Boyz II Menin ja Mariah Careyn One Sweet Day vuodelta 1995. Kumpaisellakin kappaleella oli listaykkösviikkoja 16 kappaletta.

Old Town Road on kaikin puolin yllättävä menestystarina. Se osoittaa, miten nettimeemeistä saadun suosion voi valjastaa suosioksi myös perinteisemmillä foorumeilla, kuten juuri Billboardin listalla. Ennen suursuosiotaan Lil Nas X piti yllä useita Twitterin meemitilejä ja markkinoi myös omaa musiikkiaan lukuisten meemien avulla. Näin hän keräsi itselleen innokasta seuraajajoukkoa.

"Kappale muutti elämäni alle vuodessa"

Lil Nas X on muistellut Old Town Road -kappaleen syntyä twiitissä, jonka hän on julkaissut saatuaan tietää Billboard-ennätyksen rikkomisesta. Miehen kirjoituksen mukaan kappaleen syntytarina johtaa viime vuoden lokakuuhun, jolloin hän oli jo menettämässä toivoa menestyksen suhteen ja etsi häntä inspiroivia biittejä YouTubesta.

”Yhtäkkiä löysin tämän kantri-trapilta kuulostavan mestariteoksen. Tiesin heti, että pystyisin tekemään tästä jotain erityistä”, Lil Nas X kirjoittaa.

Mies kertoo, että tuolloin hän asui siskonsa luona, mutta sisko oli heittämässä hänet ulos, koska räppäri käytti päivänsä vain musiikkinsa markkinoimiseen eikä auttanut kodin askareissa. Lil Nas X kertoo käyttäneensä tilanteessa tuntemaansa turhautuneisuutta polttoaineena ja tunteneensa olonsa yksinäiseksi cowboyksi, jonka pitää paeta. Tästä mies sai ideansa Old Town Roadin sanoitukseen, jossa puhutaan hevosista ja Guccin cowboy-hatuista. Lil Nas X on kertonut New York Timesin videohaastattelussa, ettei todellisuudessa ole koskaan ratsastanut.

Lil Nas X lähti kehittelemään kappaletta saamastaan ideasta, ja joulukuussa hän levytti laulunsa ja räppinsä studiossa.

”Julkaisin sen samana päivänä! Tiesinkö, että siitä tulisi kaikkien aikojen pisimpään listaykkösenä ollut kappale? En! Mutta olen niin kiitollinen, että minua on siunattu tällä tavalla. Tämä kappale on muuttanut elämäni ja tapani nähdä ympäröivä maailma, alle vuodessa”, mies kirjoittaa twiitissään.

Voit lukea miehen koko twiitin alta. Jos se ei näy alla, klikkaa tästä linkistä.

Old Town Road nousi ensin suosioon TikTok -sovelluksessa, jossa musiikin päälle kuvataan lyhyitä videopätkiä. Videoissa Lil Nas X:n kappaleen innoittamana tanssittiin cowboy-varustuksessa, kappaleen tietenkin soidessa taustalla.

Kun kappale nousi Billboardin listoille, se herätti kohinaa kantrilistoilla. Se päätyi sijoittumaan Billboardin kantrilistalle, mutta Billboard päätti poistaa kappaleen kyseiseltä listalta. Asiaa perusteltiin sillä, että voimakkaasti hiphopiin nojaava kappale ei ole tarpeeksi kantria. Lil Nas X kuitenkin veti tapauksessa pidemmän korren ja päätyi levyttämään uuden version kappaleesta yhdessä kantrilegenda Billy Ray Cyrusin kanssa. Tämä versio siivitti kappaleen megasuosioon, ja sen ansiosta Old Town Road on nyt tehnyt historiaa Billboardin seuratuimmalla listalla.

Lue myös: Maailman parhaiten palkatut julkkikset listattiin - ykkönen tuplasi tulonsa!

Lue myös: Kantritähti Carrie Underwood paljasti lisää järkyttävästä onnettomuudesta - vaikutti ääneen

Lähde: Huffington Post, New York Timesin YouTube-kanava

Kilpailut

Uusimmat